mentsünk együtt életet!

2017.10.14. 11:30

Lovassys diákoknak tanították az újraélesztés alapfogásait

Hétezren halnak meg évente hirtelen szívhalálban Magyarországon közterületen úgy, hogy a környékükön van valaki, és be tudna avatkozni, ha lenne hozzá tudása, bátorsága.

Kovács Erika

A szomorú statisztikára Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője utalt a Mentsünk együtt életet! című kampány veszprémi állomásán a Lovassy gimnáziumban pénteken.

Hogy minél többen segíthessenek hasonló helyzetbe került embertársaikon, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve az Országos Mentőszolgálat kezdeményezésére és támogatásával különleges és újszerű kampány kezdődött az iskolákban, fesztiválokon, derült ki az előzményekről. A veszprémi Lovassy László Gimnázium diákjainak a mentőszolgálat képviselői mutatták meg az oktatóbabákon az újraélesztés lépéseit a fiatalok körében népszerű Irie Maffia Wake Up! című dalára, amit az együttes erre a kampányra írt, a dal pedig illeszkedik az újraélesztés ritmusához. Győrfi Pál elmondta, több ezren halnak meg Magyarországon évente hirtelen szívhalálban közterületen, munkahelyen, esetleg iskolában.

 

Az ő életüket egyedül a mentők nem fogják tudni megmenteni, mert legalább 10-15 perc, amíg a mentő kiérkezik, az első négy-öt percben dől el a beteg sorsa. Ezért – mint fogalmazott – fontos, hogy sokan értsenek az újraélesztés alapmozdulataihoz, és a legjobb ezt már fiatalkorban elsajátítani!

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke megkeresésünkre a kampányról azt mondta, a diákok nagyon fontos célcsoport, hogy neveljük őket egyfelől az egészséges életmódra, az újraélesztés kapcsán pedig arra, hogy felelősséggel tartozunk saját magunkért, de szűkebb és tágabb környezetünkért, és nemcsak lehet, hanem valójában kell is segíteni az arra rászorulóknak. Az orvosok pedig azt szeretnék, hogy akár a tananyagba is kerüljön be az újraélesztés és az egészséges életmód. Szerintük a fenntartható egészségügy alapja az olyan állampolgár, aki felelősséggel tartozik saját egészségért. A fiatalok néhány perc alatt megtanulták az oktatóbabákon az újraélesztés legfontosabb mozdulatait, amivel akár életet menthetnek. A nap zárásaként az Irie Maffia koncerttel ajándékozta meg a diákokat. A kampányhoz kapcsolódott a Semmelweis egyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikája, a Magyar Resuscitatiós Társaság, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjai. A kampányhoz külön oktatófilmet is készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!