befektetési célpont

2017.11.22. 14:00

Üzleti fórumot tartottak a veszprémi adottságokról, lehetőségekről

Az önkormányzat és a városban működő vállalatok folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseiről, valamint a helyi gazdaság adottságairól és jövőbeni lehetőségeiről beszélgettek az először megszervezett üzleti fórum résztvevői.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly

A tanácskozáson az önkormányzat szakemberei, helyi vállalatok képviselői és gazdasági érdekképviseleti szervezetek vezetői tartottak előadásokat. Elhangzott, Veszprém célja, hogy a legvonzóbb befektetői célpontok egyike legyen nemcsak itthon, hanem a közép-európai régióban is. Porga Gyula polgármester köszöntőjében kiemelte, a megyeszékhely és térsége az ország gazdaságilag legfejlettebb egyharmadához tartozik. Hangsúlyozta, a város az adóerő-képességi adatok szerint a legjobb jövedelmi helyzettel rendelkezik a 65 ezernél kisebb települések között, míg a megyei jogú városok között az előkelő hatodik helyet foglalja el.

Józsa Tamás, a veszprémi önkormányzat stratégiai irodájának vezetője arról beszélt, a helyi gazdasági szereplőktől származó iparűzési adóbevétel idén félmilliárd forinttal haladja meg a tavalyit, ilyen mértékű emelkedés az elmúlt években nem fordult elő. Hozzátette, az önkormányzat a fejlesztések terén, például a munkásszálló-beruházás, a szakipari park létrehozása vagy az útépítések koncepciójában is együttműködik a helyi vállalatokkal.

Fotó: Penovác Károly

A város lehetőségei kapcsán megjegyezte, a megyeszékhelyek között Veszprémben a legmagasabb – a lakosság 25 százaléka – a diplomások aránya. Miskolci Katalin, a McKinsey&Company Hungary tanácsadója arról beszélt, a szolgáltatóközpontok milyen szempontok alapján telepednek le egy településen. Elmondta, a költségek vizsgálata mellett a helyi infrastruktúra fejlettsége és a munkaerőpiac helyzete is befolyásolja ezt a döntést. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a megye gazdaságának kitörési lehetősége lehetne a 8-as főút autópályává alakítása, és az, hogy gyorsvasút kösse össze Ajkát és Veszprémet Budapesttel. Az elnök szerint a szakképzés fejlesztésében és az itt lakó, de a szomszédos megyékben dolgozó munkaerő visszacsábításában is előre kell lépnie a megyének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!