Rendhagyó évértékelés

2017.12.20. 07:00

Veszprém áll az első helyen a legélhetőbb megyei jogú városok sorában

Próbálunk nem csupán közigazgatási határokon belül gondolkodni. Abban hiszek, hogy egy város akkor lehet igazán erős, ha a környéke is erős – mondta el a kedd este évértékelő beszédében Porga Gyula polgármester.

Leitner Vera

A tegnapi fogadáson felidézték a 2017-es esztendő legfontosabb pillanatait, s azt a sokak által végzett munkát, melynek eredményeként Veszprém mára az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városává vált.

A kedd este a Hangvillában tartott rendhagyó évértékelő fogdáson elhangzott, a város számos sikert tudhat maga mögött az idei évben is, ezek közé sorolható A legvirágosabb település cím elnyerése, valamint az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat benyújtása, melynek során a megyeszékhely és környezete komoly összefogásról tett tanúbizonyságot.

- Mikor a sikereinkről, kudarcainkról, helyzetünkről beszélünk, mindig szükséges valamihez viszonyítani magunkat – fogalmazott Porga Gyula polgármester, aki ennek értelmében Veszprém város több tényező mentén megvizsgált helyzetét más megyei jogú városok eredményeivel vetette össze.

Előadásából többek között kiderült, Veszprém a tizenötödik legnagyobb megyeszékhely, s a tizenegyedik legerősebb gazdasággal rendelkező város. Egy 2017 év elején megjelent kutatás szerint Veszprém a legélhetőbb a megyei jogú városok sorában, s kulturális, szellemi, társadalmi eredményei is kimagaslók. Ezen a téren helyzete csupán az öregedési rátát figyelembe véve ítélhető kevésbé jónak, ám a város országosan első helyen áll képzettség, illetve internetelőfizetések száma tekintetében.

A megyei jogú városokhoz tartozó járások fejlettségének viszonylatában – mely mérés során huszonöt változót, egyebek mellett az infrastruktúra fejlettségét, vállalkozói adottságokat, szociális támogatásokat vettek figyelembe – a győri után a veszprémi járás ma a második legfejlettebb járás Magyarországon. Porga Gyula kiemelte, Veszprémnek az összehasonlítások eredményeiből kell tanulnia, s a jövőben azokat a tényezőket kell megerősítenie, ahol korábban gyengébben teljesített.

Az est során felszólalt Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, aki a sikerről tartott előadásában arról beszélt, milyen szempontok mentén mérhető egy vállalat, egy közösség, s az ember sikere.

- A porcelánmanufaktúra minőségpolitikája szerint minden minőségi állapotnál van egy még magasabb, amelynek elérésére kell törekednünk, s ha ebből az aspektusból nézzük a sikert, kijelenthetjük, hogy azt csupán egy pillanatig lehet megélni, s ami ma a siker, az holnap talán már kevés lesz – hangsúlyozta a vezérigazgató, ám hozzátette, a legnagyobb sikernek azt tekinthetjük, ha többet tudunk hagyni az utókorra annál, mint amit elődeinktől kaptunk. A sikert nem lehet egyedül elérni és nem jó egyedül elnyerni, tette hozzá Simon Attila, s elárulta, a manufaktúra éppen ezért három olyan stratégiai pillér mellett szervezi, majd értékeli ki tevékenységét, melyek közül mindhárom – gazdasági, kulturális misszió, szolidaritás – erős kapcsoltban áll Herend szűkebb és tágabb környezetével, közösségével.

Ugyancsak beszédet mondott Kovács Zsófia, a sikeres nemesvámosi vállalkozás, a Tekeresvölgyi Manufaktúra fiatal őstermelője, aki elmondta, Veszprém lokációja kiváló alapot biztosított ahhoz, hogy családi vállalkozásuk ilyen magas szintre fejlődhessen, s kiemelte, Veszprém az ő és párja számára is élhető és szerethető város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!