szemléletformálás

2017.10.05. 11:30

A segítőkutyák szebbé teszik az életet

Nagy sikert aratott a veszprémi Padányi katolikus iskola diákjai körében a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület foglalkozása a minap.

Kovács Erika

A diákoknak a kutyás csoport bemutatta, hogy segítik életüket a négylábúak Fotó: Ferenczy-Tóth Ildikó

A NEO MSKE-t hallás-, látás-, mozgássérült-segítő kutyák gazdáiból álló baráti társaság alapította 2011-ben. Rövid idő alatt több sorstársuk és mások érdeklődését is felkeltette tevékenységük: immár 50 önkéntes segíti aktívan az egyesület működését. Munkatársaik nagy része érintett, négylábú segítőtárssal rendelkező szakember, például habilitációs kutyakiképző, gyógypedagógus, szociológus, pszichológus.

A NEO MSKE egyik fő célja a fogyatékossággal élő emberek érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. Profiljukba többféle segítőkutya-típus tartozik: hallássérült-segítő, hangjelző kutya, mozgássérült-segítő kutya, rohamjelző kutya, például cukorbeteg vagy epilepsziás személyek számára, személyi segítő, többek között látássérült-segítő, autista segítő kutya, terápiás kutya.

A diákoknak a kutyás csoport bemutatta, hogy segítik életüket a négylábúak Fotó: Ferenczy-Tóth Ildikó

A NEO MSKE másik küldetése a széles körű társadalmi szemléletformálás segítőkutyák bevonásával: az interaktív programjaik célja nemcsak a fogyatékos személyek mindennapjainak megismertetésével az integráció és esélyegyenlőség előmozdítása, hanem az ép gyerekek és felnőttek szociális készségének fejlesztése, így a segítőkészség, empátia, együttműködő készség, továbbá személyiség- és közösségfejlesztés.

A veszprémi Padányi katolikus iskolában megtartott foglalkozáson saját élményeiken keresztül mutatták be, hogy mit jelent az akadálymentesítés mozgás-, hallás- és látássérült személyek számára, milyen segédeszközöket használnak, valamint azt, hogy a segítőkutyák hogyan könnyítik meg az életüket. A foglalkozás után a Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című, igaz történetek alapján készült mesekönyvvel ajándékozták meg a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!