megnyílt az ünnepi könyvhét

2018.06.15. 07:00

Veszprémben is van igény az olvasásra

Kötetbemutatókkal és író-olvasó találkozókkal kezdődött meg a Veszprémi Ünnepi Könyvhét idei programsorozata csütörtökön.

Marton Attila

A Szent Imre téren tíz kiállító, köztük könyvesboltok, kiadók és helyi kulturális intézmények állítottak standot, emellett több helyszínen találkozhatnak az olvasók a szerzőkkel a háromnapos rendezvényen.

 

Megmaradt a könyvek népszerűsége

Brányi Mária veszprémi alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, az internet térhódításának kezdetén nem lehetett tudni, hogy a könyvek népszerűsége megmarad-e. Ma már tudjuk, hogy azoknak lett igazuk, akik azt mondták, az embereknek továbbra is igényük van az olvasásra. Megjegyezte, annak érdekében, hogy a következő generációknak is fontosak legyenek a könyvek, a gyermekekkel minél előbb meg kell szerettetni az olvasást.

Az írásbeliség időtlenséget jelent

Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes-dalszerző, népzenekutató megnyitójában az írásbeliség és a szóbeliség különbségeiről beszélt. Kiemelte, az írásbeliség időtlenséget jelent, a régi könyvek ma is szólnak hozzánk, és az írás meghosszabbítja rövidre szabott életünk tartalmát. Elmondta, miközben a mai eszközök memóriája szinte a végtelenségig bővíthető, az emberi agy kapacitása korlátozott, elsősorban ennek köszönhető az írás elterjedése. Az írásbeliség elterjedése után még hosszú évszázadokig élt egymás mellett a szájhagyománnyal, míg a digitális technológiák terjedésével egyre kevesebb dolgot kell fejben tartanunk. Hozzátette, minden korban akadnak olyan írók és költők, akik írásaikban felerősítik az írásbeliség időtlenségéből átsugárzó hangot.

A nyitónapon több kötetbemutatót tartottak, míg a Szépírók Társaságáról Kéri Piroska irodalomszervező, Spiró György és Czinki Ferenc írók beszéltek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!