Felvették a harcot a túlerővel szemben

2017.11.16. 20:00

A Veszprémből 1956-ban deportáltakra emlékeztek

A forradalom veszprémi hősei beírták magukat történelmünk fényes lapjaira, hangsúlyozta beszédében Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke.

Marton Attila

A Szovjetunióba deportált veszprémiekre a Vár utcában emlékeztek csütörtökön. Némethné Szent-Gály Edit elmondta, a helyi egyetemisták a forradalom kitörésétől bekapcsolódtak az eseményekbe. Gyűléseket tartottak, röplapokat terjesztettek, részt vettek a nemzetőrség toborzásában és létrehozták a Szabad Veszprém Rádiót. A szovjet tankok megjelenése után fegyverrel védték a veszprémi várat, a megszálló szovjet túlerővel szemben azonban nem lehetett esélyük, mondta az elnök.

Kiemelte, a forradalom leverését követő időszak a hazai igazságszolgáltatás egyik legsötétebb korszaka volt. A felkelők közül 91 veszprémit deportáltak Ungvárra. Néhány hét után visszaszállították őket a veszprémi várbörtönbe. Többen hazatérhettek, sokakat azonban internáltak, eltávolítottak az egyetemről és meghurcoltak. – Közös felelősségünk, hogy méltó emléket állítsunk a forradalomban résztvevő veszprémieknek – tette hozzá az elnök.

A megemlékezésen közreműködött Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!