ezer év viszontagságai után

2018.10.21. 15:00

Zarándokok, szerzetesek ünnepelték a megújulást Bakonybélben

A megújult Szent Mauríciusz és vértanútársai templom felszentelését ősi, szimbólumokban gazdag szertartás szerint Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát végezte.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A monostor millenniumi évének kiemelkedő eseményén a hazai egyházi vezetők és szerzetesrendi képviselők mellett jelen voltak a bencés világ prominens személyiségei is, olasz, német, szlovák és ír bencés elöljárók mellett Donato Ogliari főapát, Szent Benedek monostora, Montecassino vezetője is.

Az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón Halmos Ábel perjel, a helyi bencés közösség vezetője elmondta, húsz évvel ezelőtt három szerzetes tért vissza Bakonybélbe, hogy ötven év után újraindítsák a lelkiséget. A viharos ezer év alatt háromszor kellett a monostort újjáépíteni. Pál apostol levelét idézte, „élő kövekből épüljetek szent lelki házzá, hogy a dicsőségét hirdessétek, aki meghívott benneteket”, kiemelve, a Szent István alapította monostor, a megújult templom ennek méltó hajléka, a közösség szimbóluma.

 

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár elemezte az ezeréves múlt viszontagságait, kiemelve az állandó megújulást, a bakonybéli atyák példamutató akaraterejét, mellyel újraindították életüket és megtalálták az iránymutatást mások felé, mely minta lehet a családoknak, de a nemzetnek is.

Márkus Zoltán polgármester hangsúlyozta, nagy öröm a falu lakóinak, keresztény közösségének is a megújulás. Szólt a millenniumi év közös ünnepléséről, a jubileumi rendezvényekről, a Szent-kút és környéke tervezett megújításáról. Ábel atya is hangsúlyozta a példaértékű együttműködést a település vezetésével.

A monostor felújítása és turisztikai elemekkel bővítése témájú projekt 1,4 milliárd forint kormányzati támogatásban részesült, ebből a templomra 570 milliót fordítottak. Az új oltár háromszáz éves olajfából készült, újak a padok, a stallumok, a felolvasóállvány, a padlóburkolat, a világítás.

Zarándokok százai körmenetben énekelve vonultak a templomhoz a világ minden tájáról érkezett szerzetestestvérekkel és nővérekkel együtt, ahol a felújítás tervezői, kivitelezői – Maráz Péter, Rácz Róbert, Szilágyi Klára, Erő Zoltán, Túri Árpád, Fazekas Mónika –jelképesen átadták a templomot a híveknek és a szerzetesközösségnek.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát megáldotta a keresztkút vizét, mellyel meghintette a falakat, a híveket, az oltárt. A homíliát az amerikai Gregory Polan prímás apát mondta. Ősi szokás szerint az oltárt és a falakat, a falakon elhelyezett, az apostolokra emlékeztető tizenkét keresztet illatos olajjal, szent krizmával kenték meg, majd az oltáron tömjént égettek – az illatszerek felszálló füstje az imádságot jelképezi – majd Asztrik főapát megtömjénezte az oltárt, az egybegyűlteket. A felszentelés utolsó mozzanata a templom kivilágítása volt, az összes gyertyát meggyújtották az oltárok és a megkenések helyén, felkapcsolták az új világítást, ezzel fejezve ki Isten megvilágosító jelenlétét az ünneplő közösségben.

A szertartásokat egy éven át a faluházban tartották, az első ünnepi szentmise a megújult templomban a felszentelés másnapján, 21-én volt, melyen magánemberként részt vett Áder János köztársasági elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!