IV. Digitális Zenepedagógiai Konferencia

2018.02.25. 16:28

Virtuális találkozás Kodállyal – Uher Bertalannal beszélgettünk

Első hallásra másképpen értelmeznénk azt, hogy a XXI. századi technikai vívmányok jelentősen jelen vannak napjaink zeneoktatásban is.

Jákói Bernadett

Hégely Márton trombita növendék a hagyományos papíralapú kottát is használja, emellett a modern tablet segítségét is igénybe veszi. (foto: Csermák Antal Zeneiskola)

A gépi, zenei világ fellendülésével a klasszikus zenetanulás módszerei is következetesen modernizálódnak. Valóban fontos , hogy a zenetanulás pedagógiájában is kövessük a kor technikai változását, de az nem vitatott, hogy a gépi zene hallgatása és az elektronizált hangszerek használatával ne hozzuk feledésbe a klasszikus hangszereken tanuló és a hagyományos pedagógiai módszereket.

-Március 9.-10 között Veszprém városa ad otthont a „Találkozás Kodállyal egy virtuális világban...„ mottóval fémjelzett  IV. Digitális Zenepedagógiai Konferenciának, aminek sajátossága, hogy az előző helyszíneken, Szeged környékén, ahol eddig csak regionális fóruma volt, addig a veszprémi helyszín már nemzetközivé növi ki magát. – kezdte a beszélgetést Uher Bertalan a Csermák Antal Zeneiskola igazgatója, a konferencia házigazdája. A szegedi zenekutatók sok éve kutatják a digitális zenepedagógiát, annak elterjedt módszereit. Szabó Norbert szegedi fuvolaművész tanár kezdeményezésére Veszprém immár a negyedik alkalommal előre regisztrált közönséggel egy nívós nemzetközi konferenciának adhat otthont. Mivel nagyon időszerű ez a kutatási téma, köztudott, hogy párhuzamosan a közoktatásban, már általános iskolától, középiskoláig is digitális fejlesztés zajlik minden téren.  S ez nem csak eszközfejlesztést jelent, hanem tananyag, tartalomfejlesztést is. A zenepedagógiai konferencián szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy az előadók bemutathassák intézményeikben bevált jó gyakorlatukat, megismerjük egymás munkáját, tapasztalatokat gyűjtsenek.  A szegedi kutatócsoport tudományos előadásokkal készül, a többi előadó pedig hozza azokat a tananyagokat, illetve módszereket, amelyeket kipróbáltak, s bemutatásra is megfelelőnek tartanak. A modern, digitális, technikai eszközöket is felvonultató nemzetközi konferencia mennyire kapcsolódik Kodály szelleméhez?

Hégely Márton trombita növendék a hagyományos papíralapú kottát is használja, emellett a modern tablet segítségét is igénybe veszi.
(foto: Csermák Antal Zeneiskola)

 

-Mivel Kodály – év van, az előadások témája szorosan kapcsolódik a kodályi koncepcióhoz: ma már minden nehézség nélkül akár az internet segítségével egy kattintásra eljuthat a komolyzene mindenkihez, de emellett még a zenetanulás kodályi módszertanát egészíthetjük ki a XXI. század kivédhetetlen digitális eszközeivel, amivel segíteni lehet a tanulásban, a zenei anyag elsajátításában.  Hangsúlyozom, nem válthatja fel azok használata ezt a már klasszikusan ismert és kidolgozott módszertani koncepciót, legfeljebb, a digitális eszközök segítségével még közelebb hozhatják a hangszerek mélyebb megismerését, a klasszikus zenét és annak megszerettetését a zenét tanulók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!