bővülő belgyógyászat

2018.04.04. 17:30

Jelentős megtakarítást eredményez a zirci kórház napelemes erőműve

Két fontos ünnepi esemény volt a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben, a napelemes kiserőmű avatása és a krónikus belgyógyászati épület új szárnnyal való bővítésének alapkőletétele.

Müller Anikó Hanga

35-40 százalékos megtakarítást várnak tőle

Vermes Tamás főigazgató szólt a két jelentős projektről. – Intézményünk „zöld szemlélete” több beruházás kapcsán is megmutatkozott, szemétzsugorító présgépet vásároltunk, izzóinkat ledes égőkre cseréltük, a szemetet szelektíven gyűjtjük, de az energiaracionalizálás csúcspontja a 106 milliós naperőmű megépítése volt, melyben 638 darab napelem működik. Eredményeként éves viszonylatban 35-40 százalékos villamosenergia-megtakarítást várunk, mondta.

A napelemes erőmű avatásán Kovács Zoltán mondott köszöntőt, mögötte Vermes Tamás és Ónodi-Szűcs Zoltán

Új épületszárnnyal bővül a kórház

Szólt az új épületszárny kialakításáról, melyet 281 milliós TIOP pályázat és 30 milliós saját forrás bevonásával valósítanak meg. Az új rész szervesen kapcsolódik a régi, száztizennyolc éves épülethez, három szinten nyolcszáz négyzetméternyi alapterületen szolgálja majd a betegellátást. Felszámolva a sokágyas kórtermeket, egy- és kétágyas elhelyezést biztosítanak a betegeknek. Az épület bejárata a park felől lesz, impozáns külsővel, melyhez százötven négyzetméteres terasz kapcsolódik. A munkálatok befejezését novemberre tervezik.

A napelemes erőmű avatása, balról Vermes Tamás, Kovács Zoltán, Ottó Péter, Ónodi-Szűcs Zoltán

Fokozzák a betegbiztonságot

Vermes Tamás ismertette a közelmúltban indított betegbiztonsági projektet, melynek eredményeként a közeljövőben korszerű eszközök, új informatikai háttér, képzési programokban felkészített személyzet, eszközpark lesz elérhető a betegbiztonság fokozása és a kórházi fertőzések csökkentése érdekében. – Intézményünk a 2007. évi struktúraváltás után jól átgondolt fejlesztésekkel, szigorú gazdálkodással végrehajtva stabilan fejlődik, korszerűsödik. Az egészségügyi ellátó rendszeren belül azon ritka kivételek közé tartozik, mely nem küzd likviditási problémával, zárta értékelését a főigazgató.

A betegek gyógyítására fordítják a megmaradó pénzt

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kiemelte, a napelemes rendszer eredményezte megtakarítás eredményeként több pénzt lehet a betegek gyógyítására fordítani. – Az elmúlt nyolc évben sok vidéki egészségügyi intézmény újult meg, több mint ötszázmilliárd értékben, melynek egyik példája a zirci kórház. Példaértékű, itt nem fogadták el, hogy valaki kimondta, be kell zárni az intézményt, hanem kiálltak mellette, mondta. Szólt az egészségügyben bevezetett, reálértékben eddig legnagyobb arányú bérfejlesztésről.

Müller Imre (balról) és Varsányi Attila előkészítették az urnát

A dolgozók munkája és a jó menedzsment adja a kórház értékét

Kovács Zoltán államtitkár, térségi országgyűlési képviselő arról beszélt, az ország egyik legszebb helyén fekvő kórház értékét, megbecsülését a konstruktív elképzelések, a jó menedzsment és a dolgozók munkája adja. – A fejlesztésekhez az állam forrásokat biztosít, de az igazi tartalmat az itt dolgozók tudják megadni. Ma Magyarországon fontos kérdés a megújuló energiák rendszerbe vonása, egy nemzeti energiahatékonysági cselekvési terv 2020-ig szabályozza, milyen paramétereket kell elérnünk, a zirci napelempark is hozzájárul ennek teljesítéséhez. A 2014-18 közötti kormányzási időszakban több mint félmilliárdnyi uniós, kormányzati támogatás került az intézményhez, mely a kisváros, a közeli és távoli térség betegellátását is szolgálja, hangsúlyozta.

Alapkőletétel, balról Mészáros János, Varga Gábor, Kovács Zoltán, Vermes Tamás Fotó: Müller Anikó Hanga/Napló

Ünnepélyesen letették az alapkövet

A nemzetiszínű szalag átvágása után az ünneplők a megkezdett építkezéshez vonultak. Egy urnába Varsányi Attila gazdasági igazgató és Müller Imre műszaki vezető elhelyezték a tervrajzot, a Napló aznapi lapszámát, pénzérméket, majd Varga Gábor, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Közép- Dunántúli Térségi Igazgatóságának igazgatója, Mészáros János egészségügyi ellátórendszerért felelős helyettes államtitkár, Kovács Zoltán és Vermes Tamás ünnepélyesen letették az új épületszárny alapkövét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!