meghatározó változások

2017.11.06. 19:48

Zöld város és uszoda – Fejlesztési tervek első kézből Várpalotán!

A településképi arculati kézikönyvet, a Thury-vár környékének rendezését magában foglaló Zöld város projektet, illetve a hamarosan megépülő uszodával kapcsolatos terveket is megismerhették az érdeklődők a vár Thury-termében rendezett lakossági fórumon.

Szabó Péter Dániel

Mezei László főépítész ismertette a a településfejlesztési terveket a várpalota várban tartott fórumon Fotó: Szabó Péter Dániel

A már korábban is meghirdetett nyilvános vitára csupán néhány városlakó jött el, mellyel kapcsolatban Campanari- Talabér Márta, Várpalota polgármestere elmondta: olyan változások előtt áll Várpalota, amelyek hosszú időszakra fogják meghatározni a település jövőjét.

- Itt lehetőség nyílt arra, hogy direkt módon feltehesse a lakosság a kérdéseit, melyre közvetlenül kaphatna szakszerű magyarázatot az internet nyújtotta virtuális valóság helyett arról, milyen változások várhatók a településen. Jó lett volna, ha minél többen éltek volna ezzel – jegyezte meg lakossági fórum elején a városvezető.

Mezei László főépítész ismertette a a településfejlesztési terveket a várpalota várban tartott fórumon Fotó: Szabó Péter Dániel

A nyilvános vita egyik fő témaköre a településképi arculati kézikönyv bemutatása volt. Mezei László várpalotai főépítész elmondta, kormányrendelet határozta meg, hogy ez év december 31-éig elkészüljön a dokumentum, illetve ezzel párhuzamosan az a határozat is, amely a helyi építési szabályzatot kiváltva foglalkozik a településképet formáló rendelkezésekkel.A várpalotai kézikönyv már megtekinthető az önkormányzat honlapján. A kiadvány történelmi örökségünkből kiindulva veszi sorba a város eltérő karakterű településrészeit és mutatja be a különböző épületformákat és speciális jellemzőket, de különböző javaslatokat is tesz a város formálására – derült ki a beszámolóból.

- A településképi arculati kézikönyv arról szól, hogy olyan eszközrendszert kell tálalni egy könyv formájában a lakosság számára, amely látványos elemekkel és viszonylag tömören fogalmazva mutat jó példát arra, hogy miképp lehet egy települést alakítani – mondta el az előadásban a város főépítésze.A Zöld város projekttel kapcsolatban elhangzott, a Thury-vár előtti tér jelentős mértékben átalakul. Az elképzelések szerint, a terület vissza fog állni a 18-19. században jellemző formájára. Az egykori orosz katonai temető helyén egy élő vizes területet alakítanak ki egy tóval és a várárok megújításával, illetve az egykori Mária-kút is visszakerül majd a beruházás során eredeti helyére.

A Zichy család által a korábbi évszázadokban épített egykori angol parkot is újra kialakítják a vár keleti oldalánál. A hátsó homlokzat és az evangélikus templom által körbezárt területen új zöldfelület létesül, a vár mögött, az egykori Rejcsúrnál pedig egy intenzív városi közpark jön létre olyan sportolási, illetve rekreációs elemekkel kiegészítve, amelyek minden ge-neráció számára alkalmasak lehetnek a szabadidő eltöltésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!