nagyszabású projektek előkészítése zajlott

2018.01.15. 14:00

Zöldvárossá fejlesztik a különdíjas Herendet

Pályázati pénzekből zöldvárossá fejlődik a település, mezőgazdasági és kerékpárutakat építenek, segítik a Bányatelepen élőket és javítanak az ottani infrastruktúrán a városrész rehabilitációja keretében. Herendi évértékelő és az idei tervek. 

Molnár Sándor

A Zöldváros projekt részeként szabadtéri színpadot építenek a Jóléti-tó partjára és egy 430 méter hosszú, rekortános futópálya is készül. A herendi polgármester örül a város sikeres pályázatainak Fotó: Pesthy Márton

Jánszky Lajos László polgármester szerint 2017 látszólag csendes nyugalomban telt el, kevésbé hozott látványos fejlesztéseket a város életében, mint az előző év. Ugyanakkor a „színfalak mögött” lázas munkával nagyszabású projektek előkészítése zajlott.

- Önkormányzatunk a Terület- és településfejlesztési Operatív Program keretében Herend zöldvárossá fejlesztésére nyert pályázatot 355,5 millió forint összegben. A projekt megvalósításának előkészítése folyamatban van. Ugyanezen program kínált lehetőséget egy újabb fejlesztés megvalósítására, melynek során 270 millió forintból 2018. október 31-ig elkészül a várost a Bányateleppel összekötő kerékpár- és mezőgazdasági vegyes út. A Herend Környéki Önkormányzatok Család és Gyermekjóléti Szolgálatot Fenntartó Társulása eredményesen vett részt egy pályázaton, amelynek segítségével gépjárműbeszerzés történt és megújul a családsegítő szolgálat épülete is, mintegy 20 millió forint támogatásból – kezdte a sikeres pályázatok felsorolását a polgármester.

Szólt arról is, hogy ezeken kívül pályázatot nyújtottak be „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megvalósítására. A munkát az irányító hatóság 55 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A programnak köszönhetően egy fő főállású szociális munkás segíti a bányatelepi lakosokat a hivatalos ügyek intézésében, pedagógusok tartanak tehetséggondozó, esetleg fejlesztő órákat a bányatelepi tanulóknak, és lesz egészségnap, valamint közbiztonsági nap is. Egy kis bérelt busszal könnyítik meg a gyerekek oktatási intézménybe való eljuttatását, és a felnőttek, idősek háziorvoshoz, gyógyszertárba és munkába való járását.

- Az iménti pályázathoz kapcsolódik egy infrastrukturális fejlesztés is, amelyet szintén sikeresen készítettünk elő. Ez a leromlott városi területek rehabilitációjáról szól, és a herendi Bányatelep felzárkózását segíti elő. A program az itt lévő társasházak felújításával, valamint ezek ivóvíz- és szennyvízvezetékeinek a városi rendszerrel való összekötésével valósul meg. A pályázatunkat 150,8 millió forint összegű támogatásra találták érdemesnek. A szerződést még nem írtuk alá, mert a támogatást több, az eredeti céljainktól eltérő teljesítendő feltételhez kötötte a Magyar Államkincstár.

A Zöldváros projekt részeként szabadtéri színpadot építenek a Jóléti-tó partjára és egy 430 méter hosszú, rekortános futópálya is készül. A herendi polgármester örül a város sikeres pályázatainak Fotó: Pesthy Márton

 

Herend önkormányzata a külterületi közutak fejlesztéséhez, kezeléséhez, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése pályázaton Szentgál önkormányzatával konzorciumban vett részt, és nyert 9.8 millió forintot – tette hozzá a herendi polgármester, majd elmondta még, hogy városuk elnyerte a 2017. évi Virágos Magyarország környezetszépítő verseny turisztikai különdíját, és a megyei versenyben is kiváló eredményt értek el. A szentgáli önkormányzattal konzorciumban pályázatot nyújtottak be a Herend és Szentgál közötti kerékpárút létesítésére, a pályázat elbírálása folyamatban van.

- Természetesen voltak sikertelen pályázataink is, de nem vagyunk telhetetlenek. A sikerekben osztozunk a pályázatok előkészítőivel, íróival és mindenkivel, aki segített bennünket. Hála az eredményes együttműködésnek, van mit tennünk idén is – zárta évértékelőjét Jánszky Lajos László polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!