devecser

2017.11.10. 18:00

Devecseri gépgyártás: állandó lendületben

A gazdaság fejlődésében fontos az innováció, a magasabb hozzáadott értéket képviselő gyártás, amelyre jó példa a devecseri DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft., amely 800 milliós beruházásba kezdett, hangsúlyozta Kovács Zoltán, országgyűlési képviselő, államtitkár a lézervágó gép átadásakor, pénteken.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton

Az államtitkár hozzáfűzte, a 800 milliós beruházáshoz, melynek része a lézervágó, pályázattal 182 millió forint támogatásban részesült a cég. A fejlesztésből 405 milliót fordítanak termelő berendezésekre 223 millió forint saját forrás mellett. A kft-nél Nemesgulácson és Devecserben 205 ember dolgozik. Kovács Zoltán Devecserről kiemelte, hátrányos helyzete miatt a kormány szabad vállalkozási zónává minősítette, amely például adókedvezményekkel jár. Az ország gazdaságáról aláhúzta, öt százalékot meghaladta a növekedés, a vállalkozások több mint fele növeli beruházását, a létszámot. Alapvető az infrastruktúra, ezért az országban 2500 milliárd forintból épül közel 1000 kilométer autópálya, és egyéb utak is épülnek, például a 83-as számú az autópálya és a pápai reptér között. Kiemelt cél, hogy az országhatárokat az autópályákkal el lehessen érni, amelyekkel a megyei jogú városokat gyorsforgalmú utak kössék össze.

Fotó: Pesthy Márton

Tornai Tamás tulajdonos rámutatott, harminc éve traktorra szerelt rakodóval dolgoztak itt, és ez a távolság adott erőt eredményeikhez. Számukra fontos a közösség, céljuk, hogy a hatékonyság növelésével versenyképességük is növekedjen, és a világ vezető gépgyártó vállalkozásai közé kerüljenek.

Fotó: Pesthy Márton

Ruzsonik Károly, a közel száz százalékban exportra dolgozó cég ügyvezető igazgatója a lézervágóról elmondta, alapvető szerepe van a hatékonyságban, számítógéppel vezérlik, automatikusan érzékeli a lemezek vastagságát, 3D-s rajzokat is készít.

Fotó: Pesthy Márton

A köszöntők után a szónokok szalagátvágással avatták fel a csúcstechnikát képviselő berendezést. Az államtitkár a szalag egy darabját átadta Kovács Sándor üzemvezetőnek, aki leghosszabb ideje, közel negyven éve dolgozik ezen a helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!