fénytörések

2018.03.20. 07:18

Vinczeffy László műveiből nyílik kiállítás

Vinczeffy László Munkácsy-díjas erdélyi festő- és szobrászművész képeit és néhány plasztikáját mutatja be az a kiállítás, amely Fénytörések címmel péntek este nyílik Budapesten, a Vigadó Galériában.

Budapest, 2014. április 1. Vinczeffy László erdélyi festõmûvész Megidézés címû képe elõtt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájában rendezett kiállításán 2014. április 1-jén. A Tér-Misztika címmel nyílt tárlat április 27-ig látogatható. MTI Fotó: Beliczay László

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Beliczay László

Vinczeffy László Sepsiszentgyörgyön élő festő- és szobrászművész korai munkásságára a valóságot átíró elbeszélésmód, a szürrealisztikus megközelítés a jellemző – olvasható a Magyar Művészeti Akadémia honlapján.

Restaurátorként alaposan ismeri a különféle anyagok viselkedését, a régi mesterek technikáit, amelyet kísérletező alkatából következően jól tud hasznosítani tudatosan kifejlesztett, szinte tapintható felületein, formai-plasztikai stílusában. Ezek a festmények, grafikák hol spirituális jelképeket, hol pedig meseszerű játékosságot közvetítenek.

Mint írják, a művészt nem elégítette ki a kétdimenziós táblakép kötöttsége, ezért szobrászati objektumokat, nyers, alig megmunkált rönköket, lesimított, organikus térplasztikákat és a képekkel leginkább rokonítható, azokkal feleselő, színes, dekoratív alakzatokat hozott létre. Nagyobb méretű változataik állandó kiállítás keretében láthatóak szülőfalujában, Atyhában, ahol a 2014-ben megnyitott Kakasülő Galériában nyaranta meghívott magyarországi és erdélyi képzőművészek állítanak ki.

Vinczeffy László, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja 1946-ban született Atyhában. 1965-ben érettségizett a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban. 1967 és 1970 a kolozsvári Rajzpedagógiai Főiskolán, 1980 és 1983 között a bukaresti Művészeti Múzeum képrestaurátori műhelyében tanult. 1970 és 1979 között Zágonban rajztanárként dolgozott.

Művészi munkásságát 2008-ban Munkácsy-díjjal jutalmazták.

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szervezésében létrejövő kiállítás május 6-ig tekinthető meg.

Borítókép: Vinczeffy László erdélyi festőművész Megidézés című képe előtt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájában rendezett kiállításán.

MTI / Beliczay László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában