Vörösiszap

2011.02.04. 09:54

Magas a légszennyezettség a vörösiszap sújtotta településeken

Veszprém - Az országoshoz hasonlóan Devecserben és Kolontáron is megnőtt a levegő szennyezettsége; a szálló por koncentrációja a vörösiszap-katasztrófában érintett mindhárom településen meghaladja az egészségügyi határértéket, de a tájékoztatási küszöbértéket csak Devecserben érte el - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) heti összefoglalójában.

MTI

A szálló por napi átlagkoncentrációja az előző héten az országos helyzethez hasonlóan magas volt Devecserben, Kolontáron, és Somlóvásárhelyen is, a határérték legnagyobb túllépését Devecserben és Kolontáron mérték. A legalacsonyabb szállóporterhelés Apácatornán van.
Az ÁNTSZ összefoglalója szerint január 27. és február 3. között a szálló por koncentrációja Devecserben 71-101 mikrogramm volt légköbméterenként, Ajkán is az egészségügyi határérték feletti értékeket mértek.

A szakemberek az országosan is tapasztalt időjárási és légszennyezettségi helyzettel magyarázzák a jelenséget. 

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének heti jelentéséből kiderül, hogy Devecserben, Kolontáron, Somlóvásárhelyen a porterhelés minden nap meghaladta a légköbméterenkénti 50 mikrogrammos egészségügyi határértéket.Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!