Vörösiszap

2011.05.18. 14:01

Elsüllyedt egy kotróhajó a vörösiszapban (fotókkal frissítve)

Kolontár, Devecser – Elsüllyedt a vörösiszapban az a kotróhajó, amit a két település között található régi halastóra tettek rá, hogy kikotorja az iszapot mederből. A hajót szerdán a partra vontatták, hamarosan megkezdi a munkát.

Németh F. Bernadett

A halastóba a vörösiszap-katasztrófa során becslések szerint negyvenezer köbméter iszap került, amit idén tavasszal kezdtek el mentesíteni. Először leengedték a felszínéről a vizet, amit közömbösítés után a Torna-patakba engedtek. A munka sokáig húzódott, mivel a természetes vizek folyamatosan feltöltötték a medret. A leengedett víz mennyiségét százezer köbméterre becsülik.

 A munka a napokban a még erős pH-jú vörösiszap kikotrásával folytatódna, amihez egy speciális kotróhajót vittek a helyszínre. Ez azonban műszaki okok miatt elsüllyedt, tudtuk meg Szabó Csaba miniszteri megbízottól. Információink szerint a hajóba víz szivárgott, és elsüllyedt. Szabó Csaba szerdán délután arról számolt be, hogy a hajót partra vontatták és sikerült beindítani a motorokat is, így valószínűleg hamarosan megkezdi a tó tisztítását. A tóból kikotort vörösiszapot úgynevezett szikkasztómedencében ülepítik majd.

 


 
A meder semlegesítése után újra vízzel töltik fel a medencét és a tervek szerint továbbra is horgász-tóként működik.

 

 


Dossziénk az iszapkatasztrófáról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!