Vörösiszap

2012.01.25. 15:23

Iszapkatasztrófa - A szennyező anyagok visszakerültek a tározókba

Devecser - Minden, a környezetbe jutott szennyező anyag visszakerült az ajkai timföldgyár lerakóhelyeire, a kivitelezők befejezték a vörösiszap-katasztrófában elöntött külterületek környezetvédelmi kármentesítését.

Tóth B. Zsuzsa

A fentiekről Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa tájékoztatta lapunkat szerdán Devecserben. Mint elmondta, összesen közel 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a gátszakadáskor kiömlött vörösiszapot, a kármentesítés 800 hektáron zajlott. A munkagépekkel 850 ezer köbméter szennyező anyagot gyűjtöttek össze. Azt a kikotort iszappal együtt visszaszállították az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre. A legelőterületekről és a szántókról eltérő módon távolították el a szennyezett növényzetet. A belterületekkel együtt 1017 hektárnyi vörösiszappal elöntött területen 13 hónapon át tartott a munka. Naponta kétszáz munkagéppel dolgoztak a szennyezés felszámolásán. Az élővizek esetében 80 kilométeren végeztek mederkotrást, helyreállították a Torna-patak és a Marcal folyó medrét és partfalát. Az élővilág regenerálódott, ezt a talaj- és vízminták alátámasztják. A mentesítés során több mint húszezer mintát küldtek laboratóriumi vizsgálatra.

Az iszapkatasztrófáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!