Vörösiszap

2012.06.20. 14:25

Nincs többé kiporzás

Ajka - Elkészült a pormentesítési rendszer, megszüntette a Mal Zrt. a tározók kiporzását.

Tóth B. Zsuzsa

A Veszprémi Bányakapitányság bányakapitánya, Káldi Zoltán lapunknak elmondta, hogy szerdára teljesítette a cég az előírásokat, mostantól a X-es tározón felületnedvesítő rendszert üzemeltet. A hatóság szerdán újabb ellenőrzést tartott a tározóknál, mivel lejárt a X-es tározó kiporzásának csökkentéséről szóló kötelezés határideje. A IX-es tározó szabad vörösiszap felületét határidőben lefedték, IX-es és X-es tározót elválasztó gát megtámasztására beszállított vörösiszap rézsűjének lefedését a határidő előtt elvégezték.

A cég folytatta a kiporzás megszüntetésének végleges megoldását szolgáló lefedést mindkét kazettán. Közben a timföldgyár benyújtotta az átszakadt X-es kazetta végleges bezárásának építési engedélyezési tervdokumentációját. A IX-es tárolón még kéthektárnyi szürkesalak-pernyével borított felület vár lefedésre. Az átszakadt X-es kazettán viszont már több mint kilenc hektáron elkészültek a földborítással, és a tározótérben további 5,4 hektáron úgynevezett kőporos kiporzásmentesítést végeztek. A kiporzás-mentesítéssel eddig le nem fedett területet a Mal Zrt. felületnedvesítéssel portalanítja permetező berendezésekkel. Azt a bányakapitányság ellenőrizte és megfelelőnek találta. Továbbra is gyakori és szigorú ellenőrzés alatt tartják a munkálatokat, a cég eleget tesz az előírt napi jelentési kötelezettségének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!