Vörösiszap

2012.11.20. 19:17

Segélykiáltás a dolgozókért - Csődbe mehet a Mal

Ajka – A vegyipari dolgozók szakszervezete szerint az iszapömlés következményeként kiszabott 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírság miatt akár még karácsony előtt az utcára kerülhetnek a Magyar Alumínium (Mal) Zrt. dolgozói, mert a cég csődbe mehet.

Tremmer Tamás

A Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közleménye szerint a kormány becsapta a Mal Zrt. dolgozóit, mert az ajkai gyár működésének jövőjét kidolgozó bizottság a bejelentés ellenére a mai napig nem kezdte meg a munkáját. Ráadásul a cégre kiszabott magas környezetvédelmi bírság ugyancsak a cég létét fenyegeti. A VDSZ attól tart, a termelés bármelyik pillanatban leállhat.

A közleményt az aggodalom szülte, mondta lapunknak Pad Ferenc, a vállalat szakszervezeti titkára. Emlékeztetett rá, a kormány néhány hónappal ezelőtt úgy határozott, munkacsoportot hoz létre, amely megvizsgálja a vállalat helyzetét, s javaslatokat dolgoz ki a hosszú távú működtetés érdekében, de eddig semmi nem történt. Amíg a cég feje felett ilyen mértékű büntetés lebeg, a bankok a vállalat hosszú távú finanszírozhatóságát bizonytalannak ítélik. Ebben a helyzetben a beszállítók is türelmüket vesztik, ami a napi működésben okozhat problémát.

A Mal Zrt. vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán a Naplónak hangsúlyozta, a cégre kiszabott környezetvédelmi bírságot jogerős bírósági döntést követően lehet behajtani, az ügyben október végén indult közigazgatási per még folyamatban van. Szerinte példátlanul és irreálisan magas a környezetvédelmi bírság mértéke. Ennek érzékeltetésére elmondta, a Mexikói-öbölben bekövetkezett ökokatasztrófáért a brit olajcéget az árbevétele 1,5 százalékával sújtották, míg a Mal az éves árbevétele 4,5-szeresét kapta bírságként!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!