Vörösiszap katasztrófa

2015.09.18. 16:03

Település végveszélyben

Devecser – Nem volt neves, épített kálváriája, kálvária dombja Devecsernek. A sors vörösiszapból rakott Golgotát.

Civil Tudósítónktól

2010. október 4-én a kolontári, devecseri és a somlóvásárhelyi emberek átélték a keresztút megpróbáltatásait. Idézzük fel az öt évvel ezelőtti történteket!

A vörös iszonyat Kolontárt letarolva száguldott Devecser felé, elöntve a kastélypark értékes fáit, mohón nyelte el a kisváros házait. A veszedelem semmit és senkit nem kímélt. Sokan kábulatban észlelték, hogy mindenük odavész. Közben a tűzoltóság, a katasztrófavédelem is a helyszínre érkezett, és már mindenki tudta, átszakadt a tározó gátja. Névtelen hősök mentették a jajveszékelő embereket! Hetekig nem lehetett szabadulni a vörösiszaptól. Tapadt mindenre. A rádöbbenés napja pedig az volt, amikor azzal szembesültünk, hogy kihalttá váltak az utcák, eltűntek az őszi napsütésben pompázó kiskertek, az égen katonai helikopterek köröztek.

A tűzoltóság, a katasztrófavédelem a helyszínre érkezett és nekiláttak menteni a menthetőt. Mindent derék magasságig vörösre színezett az áradat

A végveszély napjától naponta 150 hivatásos polgári védelmi tiszt és tűzoltó, s ugyanennyi önkéntes dolgozott a kármentésen, az adományok elhelyezésén és kiosztásán. Közben iskolánk tanulói a somlószőlősi intézményben leltek új otthonra. Itthon pedig az iskola konyhája és a felállított tábori konyha ezrek éhségét csillapította. A katasztrófa helyszínét elözönlötték az újságírók, a tévétársaságok. Esténként a művelődési házban lakossági fórumokat rendeztek. A plébánián megszólalt a közösségi rádió.

A vörösiszap nem kímélte a játszóteret sem

Csak bízhatunk abban, hogy a tavasz ismét meglep bennünket csodálatos gyógyulóképességével. Újra sarjad a fű, virágba szökken a határ s felépül az új lakópark, visszatér a régi, megszokott kisvárosi, devecseri élet.

Toldi Tamás 2010-ben újonnan megválasztott polgármester a tábori konyhánál

Ezen megemlékező írással szeretnék egyben köszönetet mondani mindazoknak, akik munkájukkal segítettek bennünket, adományokat hoztak, szeretettel fordultak felénk.

Szerző: Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!