Vörösiszap

2010.11.15. 08:20

De mi lesz a devecseri gyerekekkel?

Devecser - A gyerekek nem mehetnek védőfelszerelés nélkül az utcára, ha magas a szállópor-koncentráció, a védőeszközöket viszont rosszul viselik. A hosszú távú hatások nem ismertek, ezért az édesanyák aggódnak gyermekeikért.

Németh F. Bernadett

Ez derült ki a péntek esti egészségügyi fórumon Devecserben. A kormányzat egészségügyi szakértőinek több anya is jelezte, hogy gyereke nem viseli el a szájmaszkot és a védőszemüveget. Ilyet egyébként nem is gyártanak sehol a világon, de az iszapkatasztrófa után a szakemberek arra jutottak, hogy a háromrétegű orvosi maszk és az állítható védőszemüveg megfelelő védelem a kicsiknek.

Csakhogy nem tűrik és nehéz megmagyarázni nekik, miért nem mehetnek az utcára vagy az udvarra játszani, mondták az anyák a fórumon. A csecsemők egyátalán nem mehetnek a vörösiszapport is tartalmazó levegőre. A devecseri családanyák elpanaszolták a fórumon, hogy a gyerekek büntetésként élik meg azt, hogy a házban kell maradniuk, amiről a felnőttek azt sem tudják, meddig tart.

Aggódnak az édesanyák az iszapos városban

Szerették volna tudni, mik a későbbi egészségügyi hatásai az iszapkatasztrófának, de erre a jelen lévő szakemberek nem tudtak pontos választ adni: ennek kiderítésére indították a monitoringvizsgálatokat, mondták. Többen felvetették a fórumon, hogy mire a rendszeres szűrővizsgálatok kimutatják, hogy baj van, késő lesz, de dr. Göndöcs Zsigmond egészségügyi kormánymegbízott igyekezett megnyugtatni őket: a legelső jelre megteszik a szükséges lépéseket az egészség védelmében.


A fórumon elhangzott az is, hogy a levegőtisztasági adatok csak három-négy nap késéssel jelennek meg, így aztán az érintettek már csak arról értesülnek, hogy mely napokon nem kellett volna az utcára menniük. Az egészségügyi szakemberek ugyanis azt javasolták a szülőknek, ha magas a levegő portartalma, ne vigyék ki a gyerekeket. A levegőztetést kora reggel vagy a késői órákban célszerű megoldani, mondták, ami viszont az édesanyák szerint idegen a gyermekek napirendjétől, életvitelétől.

Dr. Faludi Gábor, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyorsreagálási Főosztály főosztályvezetője elismerte, hogy a mai mérőrendszer nem alkalmas arra, hogy azonnali eredményeket produkáljon és riasszon. Tudomása szerint ilyen berendezés nincs az országban, de ígéretet tett rá, hogy kutat utána, és ha talál, Devecserbe hozza.

Mivel a szülők kérdéseire nem tudtak kimerítő válaszo-kat adni, dr. Göndöcs Zsigmond ígéretet tett rá, hogy Toldi Tamás polgármesterrel megszerveznek egy külön fórumot a kisgyermekes családoknak.



A légtisztasági adatokról is kibontakozott vita, az anyák azt kérték: mondják meg nekik, hogy menniük kell vagy maradjanak, de a hosszú távú hatásokról a világon egyedülálló katasztrófa egyelőre ismeretlen tényezői miatt egy szakértő sem tudott igennel vagy nemmel felelni. Dr. Czeizel Endre genetikus az anyák kérdésére azt válaszolta: a kismamákat nem félti, de a kisgyermekeseknek megfontolandó, hogy a kárelhárítás idején másutt lakjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!