Vörösiszap

2011.02.08. 11:14

Kormánybiztosi szemle a vörösiszap sújtotta térségben

Veszprém - A katasztrófavédelmi kormánybiztos szemlét tart szerdán a vörösiszap sújtotta térségben, Bakondi György az újjáépítésről tájékozódik Devecserben és Kolontáron - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

MTI

Az állami felügyelet alá vont Mal Zrt. kormánybiztosa Nagy Anna kormányszóvivővel együtt tekinti meg az épülő devecseri és kolontári lakóparkot, illetve a kolontári mintaházat, majd a sajtó képviselőinek beszámolnak a térségben tervezett további feladatokról.
   
A katasztrófavédelem közlése szerint a jogi munkacsoport három új ház építéséről kötött támogatási szerződést a károsultakkal. A külterületekről folyamatos a szennyezett anyag elszállítása és a Marcal folyó kotrása; a térségben hétfőn 462 szakember dolgozott 259 munkagéppel. A Torna-patak kolontári hídjánál mért pH-érték hétfőn mért átlaga délelőtt 8,59, délután 8,36 volt.

 


   
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható. A szálló por napi átlagkoncentrációja Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen hétfőn meghaladta az egészségügyi határértéket, de a tájékoztatási küszöbértéket nem érte el.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket.

 

 

További híreink a vörösiszap-katasztrófáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!