Zalahaláp

2016.03.17. 11:53

Robot a suliban

Zalahaláp - Programozható robot segíti az oktatást a Csontváry iskolában.

Tóth B. Zsuzsa

Algoritmizáló gondolkodást, kognitív területeket fejleszt, gondolkodásra kényszerít a robot minden gyereket, aki a kitűzött feladatokat pontosan végre szeretné hajtani – tudtuk meg a zalahalápi Csontváry Általános Iskola intézményvezetőjétől, Igaz Sándortól.

– A robot ma már több, mint játék. A LEGO Mindstorms EV3 programozható robotot oktatási eszköznek szereztük be, hiszen a mai fejlett, automatizált világban nem lehet elég korán megismerkedni a technika vívmányaival. Az iskola informatikatanára, Tóth Miklós kezdeményezésére három helyi vállalkozás finanszírozásával vásároltunk meg az újabb intézményi innovációt. A robottal a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy kreativitásuk mértékének megfelelően kibontakoztassák az önmagukban rejlő tehetséget, új ötletekkel lepjék meg egymást és tanáraikat egy-egy problémamegoldó szituációban. Megtanulnak egymással kooperálni, kommunikálni, mindezt igen szórakoztató környezetben, játékosan – mondta az igazgató.

Somogyi Sára, Fülöp Jázmin és Balogh Gergő a robottal (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Hozzátette, hogy informatika tanórán robotika témakörben kiváló demonstráló eszköz a robot, óriási lehetőség a gyerekek figyelmének felkeltésében. A sikeres feladat-végrehajtások a legjobb motiváló tényezők, ehhez nyújt segítséget ez a 21. századi oktatási eszköz. A délutáni informatika-szakkör keretében robotépítés és -programozás a fő feladat, amely projektszemléletet fejleszt. Ugyanis azt megoldva életszerű szituációkat modelleznek a tanulók, megtervezik a megvalósítást, de a robot lehetőségeinek és korlátainak függvényében kompromisszumkeresés is szerepel a feladatok között.

Programírás és végső tesztelés zárja a feladatok sorát. A megannyi részfeladat mindenkinek hozhat sikerélményt, a gyerekek nyitottabbá, felszabadultabbá válnak az eszköz használatával. Informatikai eszközhasználatuk erősödik. A robot tablet, laptop, pc, androidos, fejlettebb okostelefon kommunikációját fogadja wi-fi, usb, bluetooth csatornán keresztül. A legújabb infokommunikációs társadalmi eszközök magabiztos kezelését garantálja a legkitartóbbaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!