Zalaszegvár

2015.10.09. 06:11

Közösséget építenek

A pályázatok önrészének biztosítására ajánlotta fel a tiszteletdíját Zalaszegvár polgármestere és négy önkormányzati képviselője. Az öttagú testületből négyen, köztük Tudja Endre polgármester is első ciklusát tölti. Céljuk, hogy közösséggé kovácsolják a község 153 fős lakosságát.

Tisler Anna

- Tavaly megválasztásunk után pár héttel a devecseri könyvtár munkatársai közreműködésével adventi koszorú készítő összejövetelt tartottunk - emlékezett a polgármester. - Akkor készült a község első közös koszorúja, amelyet a település központjában állítottuk fel, és advent minden vasárnapján közösen gyújtottuk meg a gyertyát. Már a koszorúkészítéskor megtelt a művelődési ház. Örültünk, hogy ekkora az érdeklődés. A falukarácsonyon minden korosztálynak gondoskodtunk programokról. Az idén megtartottuk a falunapot is. Öröm volt látni a gyerekeket, amint nézték, hogyan fújják fel a légvárat, majd vették birtokba. Szeretnénk megadni minden olyan élményt a lakosságnak, amit a környező településeken élők is élvezhetnek. Tervezzük, hogy fórumot hívunk össze, amelyen mindenki elmondhatja a véleményét, javasolhat programokat, beruházásokat.

Rózsakert a polgármesteri hivatal előtt, a képen Tudja Endre polgármester, Horváthné Nagy Beáta falugondnok, Balogh Mónika képviselő

A képviselő testület igyekszik a lakosságot segíteni. Elindították a Start munkaprogramot, ahol 13 álláskereső jut jövedelemhez. Konyhakerti növényeket, burgonyát, paprikát, hagymát, babot termelnek. A termés egy részét már betakarították. A paprikát a művelődési ház falán felfűzve szárítják majd ledarálják. A hagymát és burgonyát az egykori iskola épületében tárolják. A három tantermes épület ma felújításra szorul. Az önkormányzat figyeli a pályázatokat, hogy pénzt szerezzen a munkálatokra. Eddig nem találtak megfelelőt.

- Célunk, hogy rendbe hozzuk az épületet, majd olyan funkciót találjunk, amely az egész lakosság érdekét szolgálja - fogalmazta meg Balogh Mónika képviselő. - Talán a közösségi ház volna a leghasznosabb. Ma a művelődési házban tartjuk a programokat. Működik a könyvtár is. Az orvos hetente egyszer rendel. Élelmiszerboltunk van, de ha műszaki cikkre, szerszámra, ruhára van szükség, utazni kell, vagy a falugondnok segít a beszerzésben.

A falugondnoki szolgálatot 2003-tól két másik településsel közösen látták el, de az idén tavasszal leváltak. Saját erőből vásároltak egy autót.

- Sok az idős, akik több dologban segítséget igényelnek - tudtuk meg Horváthné Nagy Beáta falugondnoktól. - Orvoshoz visszük a betegeket, gyógyszert váltunk ki, ami itt nem kapható a boltban, vidéken szerezzük be. A szociális étkezők ebédjét Csabrendekről hozom. Az idősekre és a betegekre külön is figyelünk.

Horváthné Nagy Beáta a szociális étkezők ebédjéért indul

Többen egészségi állapotuk miatt a fűnyírást és a hóeltakarítást se tudják megoldani. Nekik a közmunkások, vagy ha kell, a képviselő testület tagjai társadalmi munkában segítenek.

- Az elmúlt télen volt az első  szociális tűzifa osztás, amikor a megnyert 32 köbméter fát 32 háztartásba osztottuk szét - mondta a polgármester.  - Amint a kamionról lerakták a házak előtt a tűzifát, a képviselő testület tagjai feldaraboltuk, majd a közfoglalkoztatottak segítségével hordtuk be a tárolóba. Később csatlakoztak a falubeliek, akik segíteni akartak. Örültünk annak, hogy alakul a közösség. A kistelepülések megtartó ereje ebben van. Az egymásra figyelésben, a segítőkészségben, a jó közösségben.

A megtermelt paprikát a művelődési ház falán szárítják

A fiatalok is felfedezik a vidéki élet szépségeit. Egy fiatal pár a nagyszülői házba költözik be és kezdi önálló életét, egy másik család pedig Zalaszegváron vásárolt lakást. Jelenleg több ház is eladó, amelyekhez olcsón hozzá lehet jutni, utána azonban kell rá költeni. Minden házhoz tartozik kert, amelyben meg lehet termelni akár egy nagyobb család élelmiszer szükségletét is. Külföldi tulajdonban is van néhány ingatlan, a tulajdonosaik azonban nem gondozzák a portájukat, így az azok előtti útszakaszon is az önkormányzati dolgozók kell füvet nyírni, havat lapátolni.

A munkaprogramban termelt konyhakerti növényekből a helybeliek is kapnak

A községhez tartozó külterületen lakik egy idősebb házaspár, akiket rendszeresen látogatnak, ha szükséges, segítenek nekik.

- Az elmúlt egy évben több pályázatot nyújtottunk be, de sajnos forráshiány miatt nem nyertünk - tudtuk meg a polgármestertől. - Szerettük volna ebből a forrásból felújítani az utakat valamint kulturális programokat szervezni.

Amit lehet, saját erőből oldanak meg. Szeptember végén a Szent Mihály napot is megünnepelték. Felállítottak egy rodeobikát, amelyet a gyerekek próbáltak ki először, majd kedvet kaptak a felnőttek is. Az idén a lakosok kérésére ismét lesz falukarácsony, a gyerekek Mikulásra ajándékot kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!