Zalaszegvár

2017.06.03. 17:50

Virágos és fiatalodó falu, tele tervekkel

Zalaszegvár - Alig múlt hét óra, máris megjelennek az első iskolás gyerekek az utcán. Ki álmosan indul a faluközpontba a buszváró felé, ki örömmel, hiszen mindennap kicsit közelebb kerülnek a várt vakációhoz.

Tisler Anna

Néhány munkába induló felnőtt is megérkezik, majd a busz félig meg is telik, mire mindenki felszáll. Tudja Endre polgármester elmondta, hogy a jövő tanévben még többen lesznek. Három fiatal pár vásárolt lakást a községben, ketten már gyermekekkel költöznek hamarosan. A 153 lelkes község lélekszámához viszonyítva jelentős a gyermeklétszám. Örülnek a zalaszegváriak annak, hogy tovább fiatalodik a falu.

Mire mindenki megérkezik Csabrendekről az iskolából, már kora este van. Fáradtak, de nem otthon pihennek, hanem a könyvtárban a számukra kialakított klubszobában gyűlnek össze. Televíziót nézhetnek, van számítógép internettel, és a polcokon a korosztálynak való könyvek, kötelező olvasmányok, ismeretterjesztő kiadványok, sikerkönyvek. Beleolvasnak, és ha megtetszik, ki is kölcsönözhetik. Egy pályázaton nyert összegből a kicsiknek is rendeztek be játszóhelyet kifestőkönyvekkel, rajzeszközökkel, lemosható asztalokkal. A könyvtárba járó gyerekek a babzsákfotelt élvezik a legjobban. Kialakítottak a felnőttek vagy a rendezvények számára egy előadótermet, kivetítővel, kényelmes fotelokkal. Az önkormányzat programokon gondolkodik, hogy megtöltse élettel a fel-újított termeket. Az épület másik felében a művelődési ház színházterme van. Most a június 10-re tervezett falunapra készülnek.

- A lakosság kérésére szervezzük a programokat - mondta az első ciklusát töltő polgármester. - Vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy nyaralni vagy színházba menjenek, de a kultúrát igénylik. Azért, mert valaki kistelepülésen él és kevés a jövedelme, még igényei vannak, mi pedig azért vagyunk, hogy ezt kielégítsük. Már a megválasztásunk után néhány héttel megszerveztük az adventi koszorúkészítő foglalkozást, és felállítottuk a község első koszorúját. Aztán elkészült a betlehem is a faluközpontban. Hisszük, hogy a közös élmények közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Hétköznap mindenki a háztartással foglalkozik, dolgozik, de kellenek napok, amikor megállunk és élményeket gyűjtünk. Falunapra az elszármazottak is megérkeznek, évről évre többen.

A képviselő-testület tagjainak másik fontos feladata a lakosság segítése. A közfoglalkoztatási programban konyhakerti növényeket termelnek három hektár területen. Mivel a kertben nincs fa és árnyék, beállót építettek, ahova bemehetnek reggelizni és pihenni. Az idén két fóliasátrat is vásároltak egymillió forintért. A burgonyát, hagymát, paprikát, paradicsomot kiosztják a lakosoknak. Így duplán is jót tesznek. A foglalkoztatottak hosszú távú munkalehetőséghez jutnak, a lakosok többségének pedig nagy segítség, ha pár hónapra elegendő élelmiszert kapnak.

A község nagy beruházásba kezdett, hogy segítse a munkát. Ötven lőerős traktort és a falu utcáin is használható berendezéseket, mulcsozógépet vásárolt hétmillió forintért.

A hét közepén a paprikát kapálták. A sorok között kapálógéppel Szabó Sándor járt végig. A többiek a palánták tövénél szedték ki a gazt. Amint végigértek a soron, ittak egyet a nagy melegben. Elmondták, hogy sok a munka, az esős, majd meleg időben a gaz is nő. A gépek nagy segítséget jelentenek. A legjobb időszak a betakarítás, amikor látják a munkájuk eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!