Zánka

2015.08.06. 17:41

Kárpátaljai magyar gyerekek táboroznak idén nyáron a tónál

Zánka - Csaknem háromezer kárpátaljai gyerek nyaral az állam támogatásával nyáron a zánkai táborban. A gyerekek nagy része nemhogy a Balatont nem látta még soha, de az otthonától messze sem járt.

Prevics Éva

Nem tudtam elképzelni, milyen a Balaton, azt hittem, sokkal kisebb. Térképen kisebb ezt mondta a Naplónak az egyik Zánkán nyaraló kárpátaljai kislány. A 12 éves, mezőkaszonyi Komári Petra még soha nem utazott ilyen messze, nyaralni is otthonától csupán néhány kilométerre volt családjával.

Nagyon várta már az utat, készült, utánaolvasott a vidéknek. Háromszor átnéztem, mit pakolok be az utazótáskába - mondta. Számára az autópálya is teljesen új volt, az utat pedig rendkívül hosszúnak találta.

Azt mondta: nagyon boldog volt, mikor először megpillantotta a tavat. Amikor megérkeztünk, még nem is mondták, hogy mehetünk, mi már bent voltunk a vízben emlékszik vissza a lány. Bár Petra nem tud úszni, reméli, az itt töltött pár nap alatt megtanulja az alapokat.

A fürdés mellett a különböző tábori programok is elnyerték a tetszését, mint például a kézműveskedés. Elárulta: ennek ellenére van honvágya, mert még sosem volt szüleitől ilyen távol. Nagyon várja, hogy hazaérve élménybeszámolót tartson nekik.

Csaknem 250 kárpátaljai gyerek üdül most a zánkai táborban. Egész nyáron pedig közel háromezer határon túli gyerek fordul majd meg itt, nagy részük sosem volt még a Balatonnál.

Kovács Péter, az egyik Ungvárról érkezett kísérőtanár elmondta: a gyerekek már hetekkel az utazás előtt lelkesen készültek az útra, nagyon drukkoltak a jó időért, ami szerencsére meg is adatott nekik ezen a héten.

A gyerekek minden héten szombat reggel érkeznek, és a következő héten pénteken mennek el. Hazafelé megtekintik a fővárosi nevezetességeket is. A zánkai táborban igyekeznek minél színesebb programot kínálni a diákoknak, napközben sárkányhajózás, ügyességi játékok, kalandpark, különböző foglalkozások várják őket, este pedig koncerteket szerveznek szórakoztatásukra mondta a Naplónak Oláh Tibor, az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor szálloda- és táborvezetője. A program a 7 és 14 év közöttiek nyaralását segíti. Oláh Tibor hozzátette: ezek a gyerekek mindig nagyon tisztelettudóan viselkednek, sosincs velük gond, pontosan felmérik, mekkora dolog, hogy eljutottak a Balatonra.

Jefimenkó Melissza, Baki István és Kovács Levente nagyon élvezi a strandot. A gyerekek csak a kedvünkért jöttek ki a vízből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!