Zene

2015.03.13. 06:51

Varázsszavak Kowalskytól

Ugyan kihasználja az internet adta lehetőségeket a Kowalsky Meg A Vega zenekar, ám a banda hisz a klasszikus lemezkészítésben és a közönséggel való közvetlen kapcsolattartásban. És nem mellesleg imádják Veszprémet.

Szabó Péter Dániel

Több mint 15 évvel ezelőtt alakította meg rockzenekarát a névadó Kowalsky Balázs Gyula énekes, akit a kultikus, s néhány éve ismét sikerrel működő Black-Outból is ismerhetnek a stílus kedvelői. A Kowalsky Meg A Vega másfél évtizedes útja igazi sikersztori. Hét nagylemezük jelent meg eddig, s több száz koncertet adtak szerte az országban. Nemrég indult országos turnéjukon ropogósan friss, Varázsszavak című dalukat is játsszák. – Nagyon örülünk, mert egyből koncertkedvenccé vált az új nóta. Már az első bemutatón, Egerben is kitörő örömmel fogadta a közönség, s végig velünk énekelték a szövegét. Új dalszerző struktúráról ennek a számnak az esetében sem beszélhetünk, hiszen a szokásos módon íródott. Először elkészült egy szál gitárral az akusztikus verzió, utána megíródott rá a szöveg, végül a próbateremben elkészül az alaphangszerelés. Végleges formáját a stúdióban a zenei producerünk, Moszi kezei alatt érte el. Vannak benne újítások is, hiszen olyan elektronikus plusz hangzások kerültek bele, amelyet kísérleti szándékkal alkalmaztunk – mondta el a Naplónak Kowalsky, a zenekar énekese, akitől megtudtuk, a dal a 2016-ra tervezett új nagylemezük előhírnöke is egyben.

–  Hasonlóan a legutóbbi, Még nem Éden címmel megjelent albumunkhoz, ezúttal is három vadonatúj nótát mutatunk be a korongról még a hivatalos megjelenés előtt. A Varázsszavak volt az első, mellette két másik szerzeményünkre is készül még klip az idei évben – jegyezte meg a frontember.

Ugyan a szélessávú internet elterjedésével alapjaiban változtak meg a zenehallgatási és –vásárlási szokások, a Kowalsky Meg A Vega legénysége továbbra is hisz a klasszikus értelemben vett lemezkészítésben. – A változásokat mi is látjuk és érezzük, de úgy érzem még mindig komoly tényezőt jelent a hagyományos lemezeladás. Úgy gondolom, hogy megfelelő áron és terjesztéssel még mindig érdemes CD-t gyártani, s ebben a formában eljuttatni a dalokat a közönséghez. A közönséggel való kapcsolattartásban alaposan kihasználjuk a világháló adta lehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy a netes közösségi oldalakon napi szinten mi magunk végezzük a megosztásokat. Látni kell, hogy ez ma már teljesen természetes. Ezen kívül egy hónappal ezelőtt megjelent az ingyenes Kowa applikáció, amely egy okos telefonra letölthető alkalmazás, így minden minket érintő kérdést megtalálnak a rajongóink – mondta el Kowalsky, aki zenekarával egész évben járja az országot.

Kowalskynak sok kellemes emléke van Veszprémről

Amíg az ősztől tavaszig a klubokban koncerteznek, addig a nyári szezonban a fesztiválszínpadokon lehet viszontlátni a srácokat. – Mindkettőnek megvan az a sajátos hangulata, amiért ragaszkodunk hozzá. A klubos koncertélmények sokkal közvetlenebbek, ugyanakkor a fesztiválokon több ezer ember előtt játszani is több mint lélekemelő, amit nem cserélne el egyetlen épeszű zenész sem.

Vajda Tamás, Vajda Péter, Vidák Róbert, Kowalsky és Szórád Csaba, azaz a Kowalsky Meg A Vega zenekar
Fotó: Kowalsky Meg A Vega

A Kowalsky Meg A Vega frontembere kiemelte, mindig örömmel jönnek Veszprémbe. – Nem csupán azért, mert minden alkalommal jó hangulatú koncerteket adtunk, hanem például az Utcazene fesztivál nagyszerűsége, s a város kedves és hangulatos atmoszférája miatt is. Én magam is sokat jártam egy időben Veszprémbe, hiszen a testvérem a városban töltötte a katonai szolgálatát. Sok szép emléket őrzök a látogatások alkalmával  megtett kirándulásokról – mondta el Kowalsky.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!