Zene

2015.09.29. 08:13

Áldozatok vagy elkövetők? - Avicii új klipjével üzen

Pedofília, kizsákmányolás és embercsempészet. Távolinak tűnő fenyegetések, melyeket igyekszik az ember minél hamarabb kizárni a tudatából.

Szántó Renáta

Amire nem gondolunk, az olyan, mintha nem is létezne. Pedig a probléma rendkívül aktuális és valós. A népszerű svéd lemezlovas, Avicii legalábbis ezért szembesíti kíméletlen társadalomkritikával a lelkileg elkényelmesedett publikumot For a better day című legfrissebb klipjében.

A hazánkban forgatott videó, - melyben több magyar szereplő is feltűnik, akik a való életben elutasítják az erőszak mindennemű formáját, - a gyermekkereskedelem és a bosszú törvénytelen útját mutatja be, megrázó képsorokkal. Célja, hogy véleménynyilvánításra és tettekre ösztönözze a nézőket, ezért olyan tabutémát feszeget, amely mellett nem lehet csak úgy elmenni. Áldozatok vagy elkövetők a főszereplők?

A klipben néhány jelenet különös hatást válthat ki az emberekből, ugyanis kísérteties hasonlóságot mutat a jelenlegi menekült kérdéssel, a határátlépők megpróbáltatásaival. Akarva akaratlanul, de összekapcsolhatók a videóban látottakat, az utóbbi hetek történéseivel. A teherautókba zárt családok, akik a jobb élet reményében fizettek az embercsempészeknek vagy éppen azok az anyák, akik mindenüket feláldozták gyermekeikért „visszatükröződnek” a képkockákon. A Keleti pályaudvar tüntetései és a lincshangulat szintén kiérezhető a videóból. Az ország két ellentétes táborra szakadt, sokan ártatlannak tartják a menekülteket, mások szemében pedig elkövetők, hiszen megzavarták az ország nyugalmát és bizonyára rossz szándékkal érkeztek. A kérdés tehát ugyanaz a való életben is, mint a lemezlovas klipjében. Áldozatok vagy elkövetők? Talán mindkettőben van igazság, de nem lehet csak feketén vagy fehéren értelmezni a társadalmi jelenségeket. Szükség van állásfoglalásra, ám véleményeket nem táplálhatja gyűlölet. Főleg, hogy minden nézőpont kérdése. Sok esetben pedig a körülmények döntik el, kiből mi lesz és hogyan viszonyulnak hozzá embertársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!