Zene

2014.11.06. 16:25

Dübörög a Hősök-gépezet

Néhány hetes pauza után hazai pályás koncerttel ünnepli megalakulásának 13. évfordulóját a Hősök zenekar. Ennek apropóján az új lemezről, Brash kiválásáról, s a rapzene sikerének titkáról is beszélgettünk Baranyai Eckü Dániellel, a csapat frontemberével.

Szabó Péter Dániel

- A születésnap mellett - amit minden évben immár hagyományosan egy veszprémi koncerttel ünneplünk - azért is érdekes lesz a péntek esti megmozdulás, mert megpróbáljuk kicsit visszahozni a régi rap bulik hangulatát. Néhány évvel ezelőtt még országszerte rengeteg helyen voltak a hip-hopra építő partik, Veszprémben például a K-os!, ám mára szinte mindegyik megszűnt. Mi azonban ebből a szempontból nem követjük a trendet, előttünk Tkyd nyomja majd, a koncert után pedig a Hősök állandó dj-re, Ghost pakolja majd a kiváló zenéket - mondja Eckü, aki rögvest hozzáteszi, azért maga a hip-hop a legnagyobb örömükre továbbra is igen népszerű a fiatalok körében is, ám ma már a kevert stílusú dalokra mozdul meg igazán az ifjúság. - Mi magunk is több más előadóval és zenekarral együttműködtünk már az elmúlt években egy-egy nóta erejéig. - Nyáron nagy siker volt például a Kelemen Kabátban csapattal együtt rögzített Nyári gyerekek, míg szeptemberben az egyébként kemény rockban utazó Road zenekarral rögzítettünk egy közös dalt.

Eckü szerint egyébként a rapzene töretlen népszerűségének oka abban is keresendő, hogy a nagyobb, országos médiumok is elkezdtek nyitni a stílus felé. - Rendszeres vendégek vagyunk a nagyobb zenetévéken és a rádiókban is, ami jó dolog, hiszen több emberhez eljuthat ily módon a zenénk. Nagy kaland volt az MR2 Szimfonik Live koncert is a Millenárison, amikor a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával együtt játszottuk el élőben a Hősök-dalokat - meséli a banda egyik frontembere, aki mára már csak a Mentha művésznévre hallgató Ozsváth Gergellyel alkotja a banda alapcsapatát. A Hősök harmadik szöveggyárosa, Barcza Sándor Brash ugyanis az év elején búcsút intett a zenekarnak.

- Ugyan már az ezredforduló óta együtt nyomjuk, ám a banda szekere 2011 óta indult be igazán. Rengeteg koncertünk, fellépésünk van, szinte minden hétvégén, de sokszor hét közben is úton vagyunk, s mindezt Brash a civil munkája mellett vállalta. Ezért január elején, amikor az éves megbeszélésünket tartottuk, elmondta: mostantól a fellépéseken és az új zenék készítésében nem vesz részt, mert nem akarja lassítani a Hősök gépezetet, az dübörögjön csak tovább. Ez nem azt jelenti, hogy nem vagyunk barátok, hiszen például azóta is forgatott nekünk több videoklipet is, csak épp most más került az első helyre az életében. Tartottunk attól, hogy a közönségünk miképp fogadja majd a változást, de szerencsére ők is megértették Sanyi indokait, s kitartanak mellettünk.

Márpedig a már említett gépezet tényleg dübörög tovább. Nyáron egy exkluzív felkérésre igent mondva a Dunán hajózva adtak koncertet, s az idei évben is minden jelentősebb fesztiválon ott volt a Hősök csapata állandó zenekarukkal kiegészülve, akik immár négy esztendeje muzsikálnak együtt velük. - Egyre több helyen van lehetőségünk arra, hogy zenekarral lépjünk fel, ami mindig plusz töltetet ad a daloknak. Ráadásul a srácokkal nagyon jól összekovácsolódtunk az évek során, az új lemezünk dalszerzési munkálataiból is kivették a részüket. Idén egyébként egy énekesnővel, a székesfehérvári Vörös Jankával is kiegészült a zenekar. Ő is ott lesz péntek este a veszprémi Expresszóban, ahol mindig izgulunk egy kicsit, hiszen hazai pályán azért más játszani - mondja nevetve Eckü, akivel zárásként már a jövő év terveiről beszélgetünk.

- Az elmúlt hetekben kisebb szünetet tartottunk a koncertezésben, s a pihenés mellett az új lemez dalain dolgoztunk. Folyamatosan rögzítjük az ötleteket, a terveink szerint március környékén jelenik majd meg a friss Hősök album, amelyen a zenekarunk mellett Joeker és Diaz felel majd a zenei alapokért. Addig még várható tőlünk a közeljövőben egy különleges dal is. Ganxsta Zolee felkérésére ugyanis átdolgoztuk egyik dalát, a Fekete ló című klasszikust, ami egy Kartel-feldolgozás lemezen kap majd helyet. Emellett több nagyszabású klipet is tervezünk a 2015-ös esztendőben, reméljük, hogy az idei évhez hasonlóan nemcsak Magyarországon, hanem a határainkon túl is zenélhetünk majd a közönségünknek.

Címkék#hősök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!