Zene

2014.11.13. 17:45

Értékes zenei életmű

Gáty Zoltán meghatározó alakja volt Pápa város kulturális életének 1890-től négy évtizeden át, azonban jelentős zeneszerzői munkásságát csak a közelmúltban fedezték fel ismét. Emléke előtt hangversennyel tisztelegtek a minap.

Polgár Tibor

Az elismert zeneszerző gazdag hagyatékát dédunokája, Kerpel Péter művész-tanár dolgozta fel. Gáty Zoltán 1856-ban született Ajkán, ám életének nagy részét - közel 40 évét - Pápán élte le. Kitűnő eredménnyel végzett a Zeneakadémia zeneszerzési főtanszéken, családjával 1890-ben költözött Pápára.

Tanárként szolgálatában állt a Főgimnáziumnak, a Teológiának, a Nőnevelőnek, és egy ideig a Pápai Tanítóképzőnek is. Rendkívül változatos, színes spektrumú zeneművei népszerűek és elismertek voltak minden társadalmi körben - tudtuk meg Kerpel Pétertől. Gáty Zoltán 40 éves alkotómunkájával tartalmas, értékes életművet hagyott az utókorra. Műveit Horváth Adrián karnagy digitalizálta, kottáit a zenészek számára a mai igények szerint használható formába hozta.


Horváth Adrián karnagy (középen) és a nagyszabású Gáty-emlékhangversenyre összeállt zenekar
Fotó: Gyurom János

- Fúvósok, kamarazenekari tagok és zeneiskolai tanárok eddig még nem látott szimfonikus zenekarban egyesültek, hogy Gáty Zoltán magyaros ízű romantikus muzsikáját megszólaltassák a ma embere számára - fogalmazott a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színháztermében tartott emlékhangversenyen Kerpel Péter.

A hangversenyre összeálló szimfonikus zenekarban közreműködtek a JMSZK Kamarazenekarának és Pápa Város Fúvószenekarának tagjai, valamint a pápai Bartók Béla Zeneiskola tanárai. Vezényelt: Horváth Adrián, aki az alkalmon Gáty-díjban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!