Zene

2014.09.07. 16:30

Egykoron új zenei stílust teremtett a Kormorán zenekar

Pápa - A nemzeti folk-rock hazai életre hívójának és úttörőjének számító Kormorán zenekar nagy sikerű koncertet adott a Nyáresték a pápai Esterházy-kastély udvarán elnevezésű programsorozat keretén belül.

Polgár Tibor

Az 1976-ban alapított együttes legismertebb, legnépszerűbb dalaiból hozott el egy csokorra valót a pápai közönségnek. A Kormorán a magyar zenei életben elsőként ötvözte a muzsikájában a népzenei elemeket a nemzetközi rockmuzsika stílusjegyeivel. Koltay Gergellyel, a legendás zenekar megalapítójával a fellépés előtt beszélgettünk.

A Kormorán egyedi hangzásvilága és mondanivalója ma is hat (Fotó: Polgár Tibor)

- Annak idején létre tudtunk hozni egy olyan különleges zenei stílust, amit rajtunk kívül még senki nem játszott akkoriban. Azóta rengeteg követőnk akadt, én pedig nagyon boldog vagyok azért, hogy amit elvetettünk, az szárba szökkent - fogalmazott a Kormorán frontembere, aki kérdésünkre mesélt az egyedi zenei stílus kialakulásáról is. - Nagyon megszerettem a népzenét, miközben kedveltem a rock muzsikát is, így adódott, hogy megpróbáltam ötvözni a kettőt. Abban az időben szinte mindenki bolondnak gondolt engem ezért. A táncházmozgalom kivetett magából, mert szerintük megszentségtelenítettem a népzenét. A rockosok meg hülyének néztek, ugyanis nem értették, hogyan lehet például lanttal, citerával, töröksíppal rockzenét játszani. Úgy látszik, hogy lehet - mondta nevetve Koltay Gergely. Hozzáfűzte, a Kormorán első korszakában többet játszottak külföldön, mint Magyarországon. Megfordultak többek között Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban.

Külföldön rajongásig szerették a Kormorán muzsikáját, ez pedig megerősítette Koltayban az elhatározást, hogy folytatnia kell a megkezdett utat. Az évek, évtizedek során több mint 600 dalt alkotott meg az együttes, amelyben rengeteg zenész megfordult. Egy zenekart vezetni nagyon nehéz dolog. Nehéz megszerettetni a zenésztársakkal azt a muzsikát, amit mi képviselünk. Ennek következtében nagy volt a fluktuáció a zenekaron belül, több mint 80 muzsikus fordult meg a Kormoránban. Azonban a mostani a legjobb formáció - jegyezte meg egy mosoly kíséretében a frontember. Megtudtuk tőle, nemrég jelent meg az új lemezük Engedj magadhoz! címmel, de már készül a következő zenei albumuk, ami a Titkok könyve címet viseli majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!