Zirc

2006.06.15. 22:00

Polányi programok

<b>A nem mindig kedvezõ idõjárás ellenére is sikeresek voltak </b>

Mórocz Zsolt

Záró programként a népes szereplõgárda utoljára adja elõ az idén a Polányi Passiót június 16-án és 17-én 21 órakor a templomtéren.
A két héttel ezelõtt kezdõdött programsorozat részeként érdekes kiállításokat nyitottak, több más mellett megyei népzenei bemutatót, közép-dunántúli regionális szó- lótánc- és gyermeknéptánc- gálát rendeztek. A Szent László-templom felújítását is szolgáló Zenélõ templomok jótékonysági koncertsorozatban a Padragkúti Bányász Férfikórus, a Városlõdi Népdalkör és a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Népdalkör lépett a hallgatóság elé. Viszgaelõadáson mutatták be tudásukat a Magyarpolányi Mûvészeti Alapiskola kortárs tánc tagozatának diákjai. A rossz idõ ellenére is sok látogatója volt a kézmûvesek bemutatójának, köztük az ilyenkor ideiglenesen Polányba költözõ vázsonyi kovácsnak, Tarsoly Lászlónak.
A rendezvénysorozat érdekes színfoltja volt a Pünkösdi bohóc hagyományõrzõ program a helyi német kisebbségi önkormányzat rendezésében. Paksiné Beszerdich Ildikó, a kisebbségi önkormányzat tagja elmondta, a hagyomány nagyon hosszú múltra tekint vissza a faluban. Egykor azokat bojtárokat, pásztorokat öltöztették be pünkösdi bohócnak, akik a tehenek hazahajtásakor utoljára maradtak. A pásztor mellett a tehenek is kaptak mezei virágokból készült koszorúkat. A hagyományt 5-6 évvel ezelõtt élesztették újra. A bohócnak álló két fiatalemberre egy- egy vesszõkeretet akasztanak, amit az asszonyok virágokkal fonnak be. A feldíszített bohócok végigsétálnak az utcán, közben ijesztgetik, megkergetik a kisebb gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!