Zirc

2006.09.22. 02:29

Lojalitásuk ma is ismert

Devecser (tbzs) - A városi könyvtár a múlt héten ünnepelte az Esterházy- kastélyba költözése huszadik évfordulóját.

nincs nev

- A másik családtag, aki hozzám közel áll, Esterházy Pál. Fontosnak tartotta a tudományt, a könyvek írását, gyűjtését, egyetemre járt. Muzikális volt, mint a család minden tagja, zongoraesteken játszott. Verseket írt, zenét szerzett, mint például a Harmonia Caelestist. A vezekényi csatában nyolc családtag vett részt, Péter odaveszett, így Pál tizenhét évesen lett családfő. Majdnem fél országnyi vagyona volt. Kétmillió-nyolcszázezer aranyforintot kellett kezelnie abban az időben, amikor száz forintért már lehetett kapni egy jobb házat. De végigcsinálta, beteljesítette, amit apja véghezvitt - sorolta az irodalomtörténész, aki mesélt a hazai Esterházy-kastélyokról is, amelyeket a korabeli Európa legnagyobb szakemberei építettek. Mindegyikben kialakítottak zenetermet, könyvtárt, képtárat, és zseniálisak voltak parképítésben is. Esterházy Miklós létrehozta Fertődöt, majd húsz éven keresztül minden este ott zenéltek, olasz és német darabokat, operákat adtak elő. Nem véletlenül kapta a családfő ebben az időben a Fényes jelzőt neve elé. Egymást érték a színi előadások, pompás tűzijátékok.

Miklós halála után azonban a birodalom és a család is tönkrement. Csaknem száz év kellett, hogy a gazdaság újra talpra álljon.

Az Esterházyak családtagjaia mai napiglojalitásukról híresek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!