Zirc

2012.11.05. 11:21

Megújul az arborétum Bakonybélben

Bakonybél - Felújítják a Szent Mauríciusz bencés monostort körülölelő angolparkot, melyet mérete (hozzávetőlegesen öt hektár) és növényzetének egységes megjelenése miatt arborétumként szoktunk emlegetni.

Varga Domokos Péter

- A felújítás az Új Széchenyi Terv keretében zajló Európai Uniós pályázati támogatással történik - közölte szerkesztőségünkkel dr. Baán Izsák szerzetespap.

Megtudtuk tőle, az első ütemben a tervezést végezték el, ez többek között geodéziai felmérést, ketrégészeti vizsgálatot és megvalósíthatósági tanulmányt foglalt magában. Erre a célra 85 százalékos támogatottságú pályázaton 4,5 millió forintot nyertek el, a szükséges összeget a monostor tette hozzá. A második ütemben a terv megvalósítására már 100 százalékos támogatottságú pályázatot írtak ki, a monostor 96 millió forintot kapott. A rekonstrukció folyamán  amennyire lehet  az angolpark eredeti, 1834-es állapotát szeretnék visszaállítani. A nagy múltú, 1018-ban, Szent István által alapított apátságnak mindig is volt kertje, ez hozzá tartozott az apátságokhoz, az Édenkertet szimbolizálta. 1834-ben Guzmics Izidor apát ideje alatt  a kor szokásai szerint  alakították ki a ma is meglévő angolparkot. A bakonybéli nem gyűjteményes kert, a Bakonyban őshonos fákat telepítették ide, jelentős juhar-, fenyő-, bükk- és kőrisállománya, de van nagylevelű hárs és vadgesztenye is.



A telepítés óta semmit nem változtattak, a fák egy része elöregedett, nincs meg a második lomkorona szint, nincsenek fiatal fák. Húsz nagyon öreg fát kivágnak, 150 fiatal, már a telepítésekor is mutatós fát telepítenek. Felújítják a sétaúthálózatot, döngölt, bakhátas, szilárd burkolatú felületeket alakítanak ki.
 
Az arborétumban számtalan madárfaj is él, védettek és nem védettek egyaránt. Az élőhelyükről már ma is odúkkal, etetőkkel gondoskodnak, a felújításnak is része a madarak védelme.
 
A munkálatok már az ősszel elkezdődtek, a tervek szerint a jövő év júniusában befejeződnek. Jelenleg a park csak előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg, a felújítás után megnyitják az egyéni látogatók előtt is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!