Zirc

2014.04.28. 19:50

Fohász a jó termésért

A búzaszentelés hagyományát néhány évvel ezelőtt elevenítették fel Zircen. A néphit a megszentelt búzaszálaknak különös erőt tulajdonított.

Müller Anikó Hanga

Adtak belőle az állatoknak, hogy ne vigye el őket a vész, a férfiak a kalapjuk mellé tűzték, az asszonyok imakönyvükbe téve préselték, teát is főztek belőle, mellyel fájós testtájaikat borogatták. A római katolikusok a búzaszentelő körmenetet a vetés megáldásáért, a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért tartják.

Bár a szertartást búzaszentelőként említik, a vetés minden fajtáját, a fákat és szőlőket is megáldják. Egykor a hívek papjuk vezetésével, templomi zászlókkal, énekelve vonultak ki a határba. A zirciek a Bakonybélbe vezető úton, az egykori zsellérföldekkel szemben állíttatott kereszthez mentek ki. Huszár Lőrinc ciszterci plébános atya imákkal kért égi áldást, hogy a déli nap melege érleje meg a gabonát, a szél meg ne döntse, a jég el ne verje, a káros esőzés el ne pusztítsa, legyen bőséges termés, belőle éltető kenyér, legyenek színültig a csűrök, a pincék. A szertartáson a négy égtáj felé fordulva hangzottak el az evangéliumok, a hívek imájával kísérve.

Huszár Lőrinc ciszterci plébános atya imákkal kért égi áldást a jó termés érdekében (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Végezetül Lőrinc atya megszentelte a vetéseket, a földeket, a kereszt tövében elhelyezett búzaszál köteget és közösen elénekelték a Téged Isten dicsérünk magasztaló egyházi éneket, majd a Himnuszt és a Boldogasszony anyánk ősi katolikus himnuszt. A résztvevők később búzaszálat vittek magukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!