Zirc

2014.09.26. 19:00

Rehabilitációs kórházi foglalkoztatót avattak

Zirc - Új fejezetéhez érkezett az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet fejlesztése, a tetőtérben két új tornatermet alakítottak ki.

Müller Anikó Hanga

Az ünnepélyes avatáson részt vett Cserháti Péter miniszteri biztos, az Országos Rehabilitációs Intézet főigazgatója. Az új részleg a mozgásszervi rehabilitáció fejlesztését és a kardiológiai rehabilitáció beindítását szolgálja, mondta Vermes Tamás, a kórház főigazgatója. A 22,7 milliós pályázati összegből, 12 millió forintért a gyógytornához szükséges segédeszközöket, kardiológiai gépeket vettek. A tornatermek melletti helyiségekben egyéni kezeléseket is végezhetnek. A főigazgató büszkén említette, elvégezték a teljes akadálymentesítést. Az új részlegben a kórház fizioterápiás szolgálatának magasan képzett gyógytornászai dolgoznak, a kardiológiai rehabilitációt a füredi Állami Szívkórház szakembereivel közösen tervezik és végzik majd.

Vermes Tamás, Cserháti Péter és Ottó Péter az avatáson (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Vermes Tamás hangsúlyozta, kis kórházuk jó példa arra, hogy van, lehet élet az aktív ellátás megszűnése után is. Ha egy egészségügyi intézmény megtalálja a szerepkörét, helyét a gyógyítás rendszerében, gazdaságilag is kiegyensúlyozottan működhet. Végül köszönetet mondott a beruházás minden résztvevőjének munkatársainak, a rehabilitációs osztály vezetőinek, dolgozóinak, akik az építkezés ellenére biztosították a folyamatos és zavartalan betegellátást. Ottó Péter polgármester felidézte, tíz éve a kórház likviditási gondokkal küzdött, rossz volt az infrastruktúra, az orvosok elvándoroltak. Országosan is példaértékűnek minősítette az utat, melyet végigjártak. Elmondta, ma komoly jövőképpel bíró, hatékony kihasználtsággal működő, folyamatos fejlődést mutató kiskórház a zirci, melyre az önkormányzati vezetés is nagy figyelmet fordít. Cserháti Péter úgy véli, az Erzsébet kórház nyugalmat, lelkierőt sugároz, a Bakony közepén. Tud arról, hogy az 1996-ben felmerült bezárás mélyen beleégett a helyiek lelkivilágába, s jó, hogy kiálltak kórházuk védelmében. Elmondta, egy megalkotandó törvénytervezetnek köszönhetően a jövőben a helyi közösségek jobban beleláthatnak az egészségügyi intézmények életébe, befolyásolhatják a döntéseket. Szólt arról, napjainkban felértékelődik a rehabilitációs gyógyítás, mint szakma, melyet régen sokan elfekvőként emlegettek tévesen. A kórházban a dolgozóknak stressz-kezelő tanfolyamokat szerveznek, a most avatott részleg e célt is szolgálhatja. Végül Varga Gergely vezető gyógytornász és Sömjén Krisztina gyógytornász bemutatták a foglalkoztatót, az ünnepség résztvevői kipróbálhatták az eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!