Zirc

2014.12.01. 13:15

Terápiás kutyákat, kerekes széket is bemutattak az érzékenyítő esélyórán

Zirc - " Érzékenyítő napot " szervezett a szociális munka napján a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ (ZJSZSZK).

Müller Anikó Hanga

Délelőtt „esélyórák” mottóval bemutatók voltak a könyvtár Alkotmány utcai részlegében. Általános és középiskolás diákok kaptak esélyt, hogy megtapasztalhassák a fogyatékkal élők – hallás-, látássérültek, mozgáskorlátozottak – állapotát, érzéseit. Bekötött szemmel közlekedtek, játszottak, „élték” a mindennapi életet. Barátkoztak a terápiás kutyákkal, Kivivel és Shonyval, kipróbálták az aktív kerekes széket, a sportolásra alkalmas hand-bike-ot, megtanulhatták a kerekes székhez kötött egykori dudari bányásztól, Hegedűs Árpádtól a kosárfonás fortélyait. Ámulva hallgatták az ugyancsak kerekes székes Gunics Ildikót, akinek így kerek a világ, hiszen vállalkozott már búvárkodásra is, és tagja – az ugyancsak életéről beszélő Tóth Lászlóval együtt – egy speciális tánccsoportnak.
Nagy volt az érdeklődés a sérült emberek élete iránt; fontos az egymásra való odafigyelés
Fotó: Müller Anikó Hanga

A bemutatókat a Segítő Kezek Háza igényes, ötletes kézműves termékeiből összeállított kiállítása színesítette. Délután a ciszterci apátság Gobelin termében gálaműsor volt. Megnyitójában Dékány Árpád Sixtus főapát hangsúlyozta, minden társadalom és közösség számára fontos, hogy tagjai megőrizzék az egymás iránti érzékenységüket, az egymásra való odafigyelést. Meg kell látni minden emberben, ami értékes, ami ő maga, mert a külső sokszor nem tükrözi a belső valóságot. Arra intett, a Teremtőtől kapott emberségünkkel törekedni kell az érzékenységre, mert megtapasztalva empatikus készségünket, jóakaratunkat, attól boldogabb lesz a másik ember, és mi magunk is, s általa gazdagabb lesz világunk is. A műsort Napsugár Anna jeltáncművész Zenei Jeltánc Társulata kezdte. A súlyos hallás- és enyhén mozgássérült nevéhez méltón vidámságot, de könnyet is csalt a közönség szemébe. Csoportjának mottója: soha nem adják fel. A Vakok és Gyengénlá-tók Egyesülete képviseletében Pány-Bocsánczi Csaba énekes-gitáros lépett fel, mondott verset.

A ZJSZSZK Fogyatékosok Nappali Intézménye húszfős csoportjának megható műsora – felkészítőik: Szemmelveiszné Pécsi Ildikó és Bodáné Németh Ágnes – a másságról, annak elfogadásáról szólt. Befejezésül a veszprémi Rolling Country Kerekesszékes Tánccsoport tagjai – művészeti vezetőjük Szilágyi Annamária – arattak óriási sikert fergeteges műsorukkal. Nagyné Fáró Katalin intézményvezető zárszavában érzelemmel teli, érzékenyítő estnek nevezte a gálaműsort. A rendezvény fővédnöke Ottó Péter polgármester volt.

Címkék#terápia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!