Zirc

2015.06.29. 19:34

Jubileumi Emlékkönyv

Emlékkönyvet adott ki a Zirci Országzászló Alapítvány, melyben számba veszik fennállásuk tíz esztendeje alatt végzett munkájukat.

Müller Anikó Hanga

A civil szervezet kilenc fővel alakult, mintegy dacként, megakadályozva az 1937-ben épült országzászló emlékmű lebontását. Az elmúlt évtizedben maradandó tárgyi és szellemi értékeket hoztak létre, többek között ivó kutakat, kereszteket újítottak fel, szervezték a trianoni, az aradi vértanúkra emlékezés, a város Szent István napi ünnepségeit, szobrokat állítottak, kiállításokat, előadásokat, határon túli kirándulásokat szerveztek, emlékfákat ültettek, megújították az ősi pillérköteget, az országzászló emlékművet, a hősök szobrát, szorgalmazták az óvodai, iskolai hittanoktatást, kiálltak a Bakonyvasút fennmaradásáért.

Kovács Zoltán méltatja az Emlékkönyvet, az első sorban balról Hermann István, Ottó Péter, Vecsey Katalin, Szakos Csaba, Huszár Lőrinc (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Ottó Péter polgármester elismerően szólt a közösség tevékenységéről, értékrendjéről. Hermann István pápai könyvtárigazgató kiemelte, a civil szervezet tagjainak értékmentő, alkotó munkáját, a környezetükben betöltött „kovász” szerepét. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő a civil szervezetek szerepét elemezte, az alapítvány létrejötte is a társadalmi kontroll érvényesítéséhez köthető.

Az alapítvány vezetői és az Emlékkönyvet méltatói, balról Ottó Péter, Kovács Zoltán, Bittmann Károly titkár, Hermann István, Máj János elnök (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Elmondta: - Az emlékkönyvek a történelem számára születnek, dokumentálják a jelenkor eseményeit. A ZOA esetében ez a magyar történelem emlékeinek ápolását jelenti. Az Emlékkönyvben felölet tíz évben történt események mindegyike az emberi tisztesség, a hazaszeretet, a hit, a segítségnyújtás szép példáját állítja elénk. A történelmi egyházak képviselői - Huszár Lőrinc ciszterci plébános, Vecsey Katalin református és Szakos Csaba evangélikus lelkész - áldást mondtak. Az ünnepi műsorban verset mondott Detre Csongor, aki tíz éve, négyéves kora óta rendszeres közreműködője az alapítványi rendezvényeknek. Az esten fellépett a bakonyoszlopi asszonykórus és az olaszfalui Szivárvány kórus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!