széchenyi, széchenyi

2017.12.15. 08:26

A legnagyobb magyarról mutattak be kötetet Zircen

A helyi közösségek számára mindig fontos, hogy vannak civil szervezetek, a széles társadalmi szövet különböző részeit ezek a szervezetek töltik ki tartalommal – hangsúlyozta Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő a Zirci Országzászló Alapítvány csütörtök esti évzáró rendezvényén a zirci városháza nagytermében, ahol Egervölgyi Dezső Széchényi, Széchenyi című kötetét is bemutatták.

Leitner Vera

– Az országzászló alapítvány eddigi, tizenöt éves története arról szólt, hogy felmutatta, a múlt emlékezetéből, értékeiből, örökségéből mi az, amit meg tudunk őrizni, s amit ismét értékké tudunk tenni szűkebb és tágabb környezetünk számára – fogalmazott köszöntőjében Ottó Péter polgármester, kiemelve, az alapítvány az elmúlt évek során értéket megtett, teremtett és értelmezett újjá.

Az alapítvány képviseletében Egervölgyi Dezső áttekintette a szervezet ez évi tevékenységét, majd ezt követően – Vecsey Katalin református tiszteletes, Szakos Csaba evangélikus lelkész és Dékány Árpád Sixtus ciszterci szerzetes bevonásával – megemlékeztek a magyar és európai történelmet egyaránt érintő reformációról.

Hermann István, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatójának kötetbemutatójában elhangzott, a szerző, Egervölgyi Dezső negyedik, Széchenyiről szóló kiadványa, azon túl, hogy egy átfogó numizmatikai, pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó szakszerű katalógus, az érmek mellett postai termékeket, borítékokat, bélyegeket, valamint festményeket, litográfiákat is bemutat, s találhatók benne a legnagyobb magyarhoz kötődő grafikák, exlibrisek, egyéb nyomatok is.

A Zirci Országzászló Alapítvány kiadásában megjelent Széchényi, Széchenyi című kötet Széchényi Ferenc és Széchenyi István mellett további nyolc családtag közéleti szerepvállalásáról is képet fest. A könyv megjelenésének aktualitását adja egyebek mellett, hogy idén jelent meg Széchenyi István Hitel című művének mai magyar nyelvű, új kiadása.

Fotók: Penovác Károly

A kiadvány bemutatását követően Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő szólalt fel, aki a Zirci Országzászló Alapítványhoz hasonló, eredményes és közösségformálás szempontjából hatékony civil szervezetek létrejöttének és fenntartásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!