a megyében elsőként

2018.02.07. 15:17

Zircen is lengenek már a zebrazászlók

Civil kezdeményezés alapján a bakonyi kisváros is csatlakozott a Zászlót a veszélyes zebrákra országos akcióhoz.

Müller Anikó Hanga

Fotók: Kelemen Gábor

A napokban a megyében elsőként jelölték zebrazászlókkal a forgalmas, 82-es főutat átszelő gyalogátkelőt.

A szervezők – Alexhauzer Diána Zsuzsanna, Koósné Stohl Ilona, Galaczi Miklós, Müller Anikó – kiemelten fontosnak tartották itt kezdeni a figyelemfelhívást, az általános iskolások gyakran igénybe veszik az átjárót, így jutnak el egyik tagintézményből a másikba, a felső városrészből az esti misékre igyekvők is itt kelnek át. Ennél a zebránál már három halálos és több súlyos sebesüléssel végződő baleset volt.

Füle Sándor lakóhelyén, Gödöllőn egy halálos balesetet követően felhívást tett közzé a közösségi oldalon, melynek lényege, amerikai mintát követve fényvisszaverő zászlókkal felszerelni a veszélyes gyalogátkelőhelyeket. Kezdeményezése hamar népszerűvé vált, máig közel negyven település csatlakozott, Zircen létesült a negyvenkettedik zebrazászlós átkelő az országban. A civil kezdeményezők a zebra két oldalánál műanyag tartókban fényvisszaverő anyagból varrt, rajta ugyancsak fényvisszaverő csíkokkal, zászlókat helyeztek el – mellette „a zászló életet menthet” feliratokat – melyek biztonságosabbá tehetik az úton az áthaladást.

Fotók: Kelemen Gábor

Az avatáson részt vett Ottó Péter polgármester és Sebők Zoltán százados, a Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrsének parancsnokhelyettese. A városvezető a legmesszebbmenőkig támogatta a kezdeményezést. Müller Anikó országos statisztikai adatokat ismertetett, miszerint 2015-ben kétezer-négyszázkilencvenhét gyalogosgázolás történt, ebből nyolcszáznyolcvankettő kijelölt gyalogátkelőn s a balesetekből száznegyvenhárom volt halálos kimenetelű. Meglepő módon, a gyalogosgázolások hatvanhat százaléka egyenesen útszakaszon történt s több mint felében vétlenek voltak a gyalogosok. A város területén több olyan zebra van, ahol ugyancsak szükség lenne zebrazászlókra, ezért a helyi kezdeményezők várják azokat az önkénteseket, akik csatlakoznának az ügyhöz, bármi módon támogatnák azt, vagy örökbe fogadnának egy-egy gyalogátkelőhelyet. Az eddigi tapasztalataik jók, a gyalogosok ismerkednek a lehetőséggel, az autósok pedig – a kis zászlók már messziről jól láthatók, még ha a tartóban vannak is – lassabban közelítik meg az átkelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!