Zirc

2016.10.24. 20:15

A kórház és az iskola win-win modellje - Művészi alkotásokkal a gyógyulásért

Zirc - Többéves tartalmas kapcsolatot ápol a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet és a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

Müller Anikó Hanga

A kórház anyagi támogatást nyújt az iskolának, melyből jó minőségű anyagokat - festékeket, vásznakat - vásárolnak, cserébe képeket adnak, melyek a kórtermek, a folyosók, az irodák falait díszítik. A napokban új képekkel gyarapodott az intézmény mozgásszervi rehabilitációs osztálya. Köszöntőjében Horváth Sándor orvos igazgató, osztályvezető főorvos elismeréssel szólt a gyümölcsöző kapcsolatról. Beszélt a mozgások művészetben történő ábrázolásáról, a folyamatos változás mozdulatlan formában való kifejezéséről. Alpolgármesteri tisztéből is úgy ítélte meg, nagyon jó, hogy sok tehetséges művészetis diák tanul és alkot a kisvárosban. Vermes Tamás főigazgató megerősítette, mindkét fél számára jelentős hozadéka van az együttműködésnek. Szólt a win-win, azaz a mindenki nyer modell fontosságáról, melyben mindkét fél hozzáteszi a maga részét és mindenki jól jár, jelen esetben a támogatásuknak köszön- hetően minőségi anyagokkal dolgozó diákok művészi alkotásokat produkálnak s juttatnak vissza a mecénásnak. Így kapcsolódik össze egy egészségügyi és egy oktatási intézmény társadalmi missziója. A főigazgató vallja, egy kórház megítélése, teljesítményének értékelése nem csupán szakmai szempontból fontos. Köszönetet mondott az iskola vezetésének, a felkészítő tanároknak, a diákoknak munkájukért, képeikért. Lao-ce kínai filozófus bölcs gondolatával kívánt sikeres életutat, művészi pályát a diákoknak: az ezermérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.

A művészetis diákok képei a mozgásszervi rehabilitációs osztály falait díszítik, középen Horváth Sándor, mellette Vermes Tamás
Fotó: Müller Anikó Hanga

Szeifert György igazgatóhelyettes továbbfűzte a fő-igazgató gondolatát, elmondta, győzni harcban kell, a háborúhoz pénz kell, a művészetben sincs ez másként, ezért is nagyszerű egymásra találás volt a két intézmény részéről, köszönte a fogadókészséget. Vallja, az ifjú művésznövendékek alkotásai a dolgozók és betegek örömét szolgálják, s hozzásegítenek a gyógyuláshoz. A kórház vezetői, az osztály dolgozói a diákok rögtönzött tárlatvezetésével végignézték a képeket. A kiállító alkotók: Boda Zsófia, Nagy Nikolett, Huszár Fanni, Varga-Háli Zsóka Zita, Szőke Kavinszki Barbara, Horváth Júlia Veronika, Kási Dániel, Zsebeházi Eszter, Seregi Fanni, Varga Veronika, Gurdák Viktória, Döme Orsolya, Kovács Petra Bianka, Kováts Zsuzsanna, Bene Richárd Zsolt, Blank Nóra és Pegán Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!