Zirc

2015.01.07. 10:20

Energetikai korszerűsítés indul a Reguly Antal általános iskolában

Zirc Városi Önkormányzat 145,79 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el 2014-ben a Reguly Antal Általános Iskola F épületének komplex energetikai felújítására, megújuló energiaforrást hasznosító napelemes és napkollektoros rendszerekre.

Kutasi Zsófia

Az 1981-ben épült, kétemeletes lapostetős épület az elmúlt három évtized alatt jelentős felújításon nem esett át, az akkori kornak megfelelő technológia mára korszerűtlenné, energetikai szempontból alkalmatlanná vált, így az épület korszerűsítése vált szükségessé.

Zircen a növekvő gyermeklétszám okán 1981-ben épült meg az új, akkori technológiák szerint korszerűnek mondható iskolai épület: háromszintes, lapostetős kialakítása, tágas belső terei, tornaterme tették lehetővé a bővülő, gyarapodó iskolai osztályok elhelyezését. 

Az elmúlt időszak során az épületben csak az állagmegóvó karbantartások elvégzése történt meg, komplex fejlesztés nem valósult meg az építése óta. A folyamatosan növekvő energiaárak hatására az épület megfelelő üzemeltetése igen komoly költséget ért el, így mindenképpen szükségessé vált az energetikai szempontokat figyelembe vevő korszerűsítése. A 2013-ban meghirdetett, közintézmények épületenergetikai fejlesztéseit támogató felhíváson Zirc Városi Önkormányzat sikerrel pályázott, és 145,79 millió Ft támogatást nyert el a több mint 171 millió Ft összköltségű beruházás megvalósításához a pályázatával.

A kivitelezés keretében az alábbi projektelemek valósulnak meg: nyílászárók cseréje, külső hőszigetelés, lapostető szigetelés, fűtési rendszer korszerűsítése, világítás korszerűsítése, napelemes rendszer villamosenergia termelésre, napkollektoros rendszer a tornaterem vizesblokkjának használati melegvíz termelésére.

A kivitelezés még 2014-ben megkezdődik, és tervek szerint 2015 tavaszán átadásra kerül a megújult iskolaépület. A projekt célja, hogy csökkenjen az épület üzemeltetéséhez szükséges hőmennyiség, ezáltal a széndioxid kibocsátás is, valamint az energiamegtakarítással párhuzamosan a fenntartási költségek is mérséklődjenek azzal együtt, hogy az épület komfortosabb, az oktatási szempontoknak legjobban megfelelő legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!