Zirc

2013.12.03. 17:30

Hasznos a munkarehabilitáció

Támogatja a Zirci Járás Önkormányzati Társulásának Tanácsa a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ kereteiben működő fogyatékos nappali ellátás férőhelyeinek négy fő ellátottal történő bővítését.

Varga Domokos Péter

A járási társulási tanács a legutóbbi ülésén döntött így. Erről érdeklődésünkre a szociális szolgáltató központ intézményvezetője számolt be lapunknak. Nagyné Fáró Katalintól, az előterjesztés készítőjétől megtudtuk, azért kezdeményezték a bővítést, hogy a felmerülő igényeket ki tudják elégíteni. Jelenleg 24 fő ellátására kapnak állami normatívát. A tanács elfogadta a szakmai érveket, ezért támogatják a bővítést. Döntésükben felhatalmazták az intézményvezetőt, kezdeményezze a működési engedély megváltoztatását.

Ez a döntés még messze nem jelenti az ellátotti létszám bővítését, egyelőre ott tartanak, hogy hivatali engedélyek sorát kell beszerezniük. Ha ezen a folyamaton túl lesznek, akkor kaphatják meg a plusz állami normatívát, akkortól bővíthetik ellátottaik számát.

Nagyné Fáró Katalin mutatja a fogyatékkal élők és a pszichiátriai betegek által előállított termékeket, ajándéktárgyakat (Fotó: Varga Domokos Péter)

Nagyné Fáró Katalin arról is beszámolt, intézményükben a fogyatékos nappali ellátásban és a pszichiátriai betegeket nappali ellátásában részt vevők azon része, akik rendelkeznek munkarehabilitációs engedéllyel, hasznos tevékenységet végez, kézműves módszerekkel ajándéktárgyakat készítenek. A munkarehabilitáció nemcsak a betegek és állapotának javulását eredményezi, a foglalkoztatásért munkarehabilitációs díjat is kapnak. Ugyanakkor az előállított termékeket az intézményben kialakított üzletben árusítják is.

Itt minden teljes mértékben kézműves módon készül: hímeznek, varrnak, csuhéznak, mézeskalácsot, szőtteseket készítenek. Általában a kreatív foglalkoztatásban részt vevő kollégák találják ki – együttműködve az ügyes kezű betegekkel –, hogy milyen termékeket állítsanak elő. A fő szempont, hogy eladható, praktikus használati tárgyak legyenek, és vegyék figyelembe az aktuális divatot, trendet is. Kínálatukat az ünnepekhez is igazítják, most például adventi koszorúkat, betlehemeket, karácsonyi díszes asztalterítőket, varrott adventi naptárakat is készítenek. Minden termékük egyedi, ha akarnának sem tudnának két egyformát készíteni semmiből. Mivel olcsóbbak, mint a hasonló termékeket előállítók, sokan vásárolnak náluk, gyakoriak a külföldi vevőik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!