Zirc

2017.03.05. 17:01

Kalevala-Nap a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban

Zirc – Megtelt a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház a Kalevala-napon, melyen többféle előadás és foglalkozás várta a látogatókat. Az egyik legnépszerűbb program a finn ételek kóstolása volt.

Kutasi Zsófia

A családi nap apropóját a Kalevala Napja adta: február 28-ra dátumozta Elias Lönnrot a Kalevala első változatának előszavát 1835-ben. A rendezvény nyitóeseménye ehhez kapcsolódott: délután a földszinti kiállítóteremben, ahol Kalevala-illusztrációkból álló kiállítás áll, a Bakonyi Finnbarátok Egyesületének tagjai a Kalevala különböző magyar fordításaiból koreográfiával kísérve válogatott részleteket adtak elő. A cél az volt, hogy a Kalevala és a magyar nyelv gazdagságát is bemutassák. Ugyanitt meg lehetett ismerkedni a Kantelével, a finnek jellegzetes népi hangszerével Molnár Zoltán finnugor nyelvész segítségével. A finn nyelvről és kultúráról Gulyás Nikolett finnugor nyelvész beszélt. Akit megihletett a Kalevala, saját maga is fordíthatott belőle: nyersfordítás alapján kalevalai versmértékben, alliterációk segítségével lehetett verselni.

Az emeleten, a Reguly-kiállításban Ruttkay-Miklián Eszter, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház igazgatója tartott előadást Rácz István életéről.

A programsorozatot a Kiskakukk című film vetítése zárja.

A délután során számos kreatív program, foglalkozás várta a látogatókat; a kézműves műhelyekben a Pápai Kékfestő Múzeum munkatársaival papírból szőtt-font tárgyakat lehetett készíteni, a Bakonyi Finnbarátok pedig finn ételkóstolóval készültek a konyhában.

A programot a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház és a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület közösen szervezte. Wenczel Zsuzsanna, az egyesület elnöke elmondta, február 28. Finnországban a Kalevala emléknapja. Az elnök kiemelte, a Kalevala továbbírása a mai napig nem zárult le. Büszkék lehetünk arra, hogy a Kalevalának öt teljes és tíz részleges magyar fordítása van. Mint mondta, a nap során a kulináris élvezetek rabul ejtették az érdeklődőket, rendkívül népszerű volt a finn ételek kóstolása. A foglalkozások, előadások közül a gyerekek és a felnőttek is találhattak kedvükre való programot. Wenczel Zsuzsanna kiemelte, nagyon sok érdeklődőt vonzott a nap, amely a finn kultúrához kapcsolódó éves programsorozat nyitánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!