Zirc

2014.03.14. 14:10

Könyv Zirc '' titkairól ''

Zirc - Szökrényes Anita A Magas-Bakony ékköve: Zirc című könyvét mutatták be a minap a városi könyvtárban.

Kelemen Gábor

A szerző a vallásturisztikai értékeiről szintén híres Bakonybél szülötteként írt hiánypótló kiadványt Zircről. Korábban ugyanis nem jelent meg olyan munka, amely ekkora terjedelemben mutatja be a Bakony fővárosának nevezetességeit. Szökrényes Anita jelenleg a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Szent Gellért Tagiskolájában dolgozik pedagógusként. Könyvét mindenkinek ajánlja, az idelátogatók akár útikalauzként is használhatják, az itt élők pedig új értékeket fedezhetnek fel a gyönyörű fotókkal díszített lapok között.

Szökrényes Anita, a szerző dedikálja a Zircről szóló könyvét (Fotó: Kelemen Gábor)

 

Zirc alapítása és ismert történelme leginkább a ciszterciek nevéhez kötődik, így az előadás is az apátság kincseinek, titkainak bemutatásával kezdődött. Majd egyenként következtek rövid felolvasással és diavetítéssel a főbb látnivalók, az OSzK Ciszterci Műemlékkönyvtára, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház, az Arborétum és az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye.

A könyv arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyi kereszt, szobor, szépen felújított közkút található a mintegy hétezer lelket számláló településen, melynek értéktárát régi temetők és halastavak is gazdagítják. Az épített környezet reprezentálása mellett a szerző a természetbe is hívja az olvasót. Megtudjuk, hogy a város határában található Pintér-hegyi Parkerdő rozsdaszínű avarszőnyegén sétálni éppen olyan kellemes élményt jelent, mint hallgatni a csertölgy hangosan koppanó makkjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!