Zirc

2015.04.24. 13:02

Középiskolások tanultak a függőségekről és a balesetekről is

Zirc – Nem elég beszélni róla, tenni is kell a megelőzésért – ez volt az alapgondolata annak az Egészség-napnak, amely a prevenció jegyében telt a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Kutasi Zsófia

- Fontos, hogy amennyire lehet, minden helyzetre felkészítsük és olyan hiteles információkhoz juttassuk a gyerekeket, melyeket az életben is tudnak hasznosítani – fogalmazott Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a prevenciós Egészség-nap kapcsán. Ennek jegyében a diákok a drogok káros hatásairól, vészhelyzetekről, stresszkezelésről hallgathattak előadásokat és beszélgethettek szakemberekkel az adott témában. Az interaktív foglalkozásokon tanulhattak arról, milyen veszélynek vannak kitéve, mire kell figyelniük és mit tudnak tenni például egy baleseti helyzetben. Mindezt a középiskolások lehetőségeinek, tudásának és képességeinek megfelelően prezentálták a szakemberek.

A családsegítő, a mentők, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a drogambulancia és a rendőrség helyszínelők és bűnügyis munkatársai gyakorlati foglalkozásokat is tartottak. A diákok kipróbálhatták többek között a részeg szemüveget, a biztonsági öv szimulátort, megismerkedhettek a tűzoltóautó felszerelésével.

Balázsné Györek Zsuzsanna elmondta, a gyerekek nagyon nyitottak és érdeklődőek voltak, sokat tanultak és volt olyan információ, amely meglepte őket. Az igazgató szerint a bemutatókkal a kellő hatást érték el, hiszen a tizenéveseknek nem elég csak beszélni ezekről a témákról.

Az iskolában megtartották a hagyományos Béla napokat is. A levelezős nyelvi versenyen, melyen csetényi, zirci és nagyesztergári általános iskolások indultak összesen kilencen nyertek német, angol és magyar kategóriákban. A Béla vetélkedőt a két kilencedikes osztály közül a 9/ny nyerte meg.  Arról, hogy álláskereséshez hogyan lehet egy sikeres portfóliót összeállítani, Újvári Lehel beszélt a diákoknak.

A sportnapon az osztályok röplabda, kosár és tenisz versenyeken mérhették össze az ügyességüket. Volt főzőverseny is ahol gulyás, palacsinta és paprikás krumpli is készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!