Zirc

2014.03.10. 11:00

Különleges látnivalók az apátságban

Zirc - Az uniós fejlesztések nyílt napja keretében a ciszterci apátság is különleges látnivalókkal és bemutatókkal várta a látogatókat.

Müller Anikó Hanga

Az érdeklődés óriási volt, közel ötszázan éltek a lehetőséggel. Sokan érkeztek a fővárosból, a Balaton partjáról és távolabbról, de szép számmal voltak helyiek is. A csodálatosan felújított díszudvarból indult a séta. A bazilikában félóránkénti indítással szerzetesi vezetés folyt. A látogatók mindig kíváncsisággal várják, hogy az itt élő atyák vezessék őket a templomban, mert hitelesebbnek fogadják el tőlük az ismereteket és hallgatva őket, bepillantás nyerhetnek napjaink szerzetesi világába.

Emellett délelőtt a romantikus nagyorgonával ismerkedhettek az érdeklődők, az orgonazenét kedvelők a templom orgonaművésze, Kapitány Dénes játékában gyönyörködhettek. Délután Nagy Lénárd atya a kisorgonát szólaltatta meg a zsúfolásig telt templomban. A látogatóközpontban sokan várták Virth József perjel rendtörténeti ismertetőjét a Gobelin, avagy Kárpit-teremben. Beszélt az egyedülálló, az 1750-es években, a francia királyi manufaktúrák egyikében gyapjú- és selyemfonál felhasználásával, gobelin-technikával szőtt több mint nyolc és fél méterszer három méteres kárpitokról, melyek jeleneteket ábrázolnak Szent Bernát életéből.

Jobbról Nagy Lénárd atya a díszudvarban, a bazilika bejárata előtt. Sokan érkeztek a fővárosból, a Balaton partjáról, de távolabbról is (Fotó: Müller Anikó Hanga)


Nagy volt az érdeklődés a rend-, és egyháztörténeti kiállítás iránt, mely a középkortól napjainkig mutat be értékes tárgyi és képi anyagot, interaktív, érintőképernyős információs felületeket is segítségül híva, és nyújt bepillantást a szerzetesek mindennapjaiba. Lenyűgöző látvány a nemrég elkészült középkori boltív és rózsaablak rekonstrukció, azokból a kövekből, melyek a közeli áruház építkezése során kerültek napvilágra. Az egykori későromán-koraigót stílusban épült templom monumentális méretét jelzi, hogy a most rekonstruált rózsaablak átmérője hat méter. Érdekes volt meghallgatni a ciszterci szerzetesek ruhájáról szóló információt és élőben látni a viseletet. A szürkebarátok alsó, tunikaszerű ruhája fehér, melyen fekete skapulárét,. kötény hordanak, ez utóbbi a szolgálat jelképe is.

Sokan voltak kíváncsiak a romkertre - mely révén kézzelfogható közelségbe kerül a középkori építkezési tematika - és a közelében megnyitott, a templom alatt húzódó kriptára, melyet e napon mécsesekkel világítottak meg. A látogatók kézbe vehették a napokban megjelent apátsági programfüzetet, melyben az év első felére kínálnak igényes lelkiségi előadásokat és kulturális rendezvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!