Zirc

2014.03.24. 16:40

Szakmai napot tartottak a könyvtárosok

Idei első szakmai napját tartotta a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Veszprém Megyei Szervezete a Békefi Antal Városi Könyvtárban.

Kelemen Gábor

A vendégeket Bieberné Réz Ágnes, a házigazda intézmény igazgatója és Sárköziné Sárovits Hajnalka egyesületi elnök köszöntötte. A szakmai előadásokat megelőzően a közgyűlés tárgyalta és elfogadta az egyesület 2013. évi beszámolóját, majd a vezetőségi tagok ismertették az idei munkatervet.

Sörény Edina vezető tanácsos, könyvtári és EU-szakreferens a 2014–2020-as időszak stratégiai irányairól, fejlesztési lehetőségeiről adott tájékoztatót. Arra biztatta a könyvtárakat, éljenek a pályázati lehetőségekkel, mert ellenkező esetben lemaradhatnak. A 2007–2013-as időszakot sikertörténetként könyvelte el, mint elmondta, sok fejlesztés valósult meg az uniós forrásoknak köszönhetően.

A könyvtárosok megtekintették a Zirci Ciszterci Apátságot is Virth F. József perjel vezetésével. (Fotó: Kelemen Gábor)

Dr. Kerekes Pál címzetes egyetemi docens, informatikai szakíró az e-könyvek világába kalauzolta a vendégeket, beszélt többek között arról, hogyan lehet könyvtárban ötvözni a nyomtatott dokumentumokat a legújabb informatikai fejlesztésekkel. A szakmai nap keretében bemutatkozott Németh István Péter tapolcai helytörténeti könyvtáros, költő, akinek a verseiből Szántainé Ruzsa Mariann, a badacsonytomaji könyvtár nyugalmazott vezetője idézett. A költeményeket ihlető Németh Anna füredi festő is megjelent képeivel. Kitüntetés átadására is sor került, Balogh Ferencnét, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatóhelyettesét, a megyei szervezet egykori elnökét, titkárát örökös, tiszteletbeli tagjává választotta az MKE Veszprém Megyei Szervezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!