Zirc

2017.03.01. 14:48

Több jelölt is felmerült az elnöki pozícióra Zircen - senki sem vállalta

Zirc – Nem választott elnököt a Zirci Járás Önkormányzati Társulásának Tanácsa a szerdai ülésén a városházán. Több jelölt is felmerült a pozícióra, de közülük senki nem vállalta el a felkérést.

Kutasi Zsófia

Korábban lemondott az elnöki tisztről Ottó Péter, zirci polgármester, Trieblné Stanka Éva Renáta, cseszneki polgármester, alelnök, a szerdai ülésen pedig Wolf Ferenc, bakonyoszlopi polgármester, a pénzügyi bizottság elnöke. Ottó Péter nem kívánta indokolni a döntését. A társulás működéséhez szükséges operatív feladatok ellátását a döntés meghozataláig vállalta.

Fotó: Kutasi Zsófia

Az ülésen több jelölt is felmerült, de senki nem vállalta a felkérést.

Téma volt az orvosi ügyelet ellátása, amellyel kapcsolatban nincs egyetértés a tanács tagjai között.

- Az előző társulási ülésen született egy döntés, ahol nyolc önkormányzat nem fogadta el a közbeszerzési eljárást, amely az orvosi ügyelet ellátásáról szólt. Zircnek, mint vezetőnek nem egy olyan alternatív megoldást kellett volna elénk tárnia, amely azt mutatja, hogy Zirc önállóan lefolytat egy eljárást, ezzel nehéz helyzetbe hozva a térségi településeket. Be kell látni, hogy a 19 ezer főt számláló térségben minden egyes kilépő veszélyezteti az orvosi ügyelet hatékony ellátását. Azt gondolom, hogy Zirc sajnos ismét hátba támadja a kistérséget azzal, hogy továbbra sem vezetőként viselkedik, hanem a térségi településeket inkább ellenségnek, vagy felesleges koncnak tartja – fogalmazott Nagy Attila, csetényi polgármester.

Ottó Péter ezt visszautasította, kiemelte, fontosnak tartják az együttműködést, minden önkormányzatot megkerestek a témával kapcsolatban. A cél, hogy az ellátás magas színvonalon és költséghatékonyan működjön.

Több polgármester véleménye, hogy a nyolc település megakadályozta azt, hogy az orvosi ügyelet ellátása csökkentett színvonalon folytatódjon. Nem hajlandóak alternatívával sem foglalkozni, amíg a jelenlegi ellátással mindenki elégedett. Mint mondták, az új háziorvosi vezetéssel a jelenlegi szolgáltatási szintet minimum tartani kell, helyben ellátást kell biztosítani a lakosoknak. A korábbi vezetés esetén nem a szakmaiságot, hanem a finanszírozhatóságot kérdőjelezték meg.

Hajós Ákos, pénzesgyőri és Bierbaum Adrienn, bakonyánai polgármester is elmondta, a jelenlegi, február 1-től működő szakmai vezetéssel szemben maximális bizalommal él a társulás nagy része, szeretnék, ha az új vezetés a továbbiakban is lehetőséget kapna. Hajós Ákos arra kérte a zirci önkormányzatot, hogy a belső hatalmi harcokat és az anyagi érdekeket szorítsák ki a döntéshozatal során és a határozati javaslatot vonják vissza.

Tóth Edina Kitti, dudari polgármester hangsúlyozta, ha a tagok sértődötten folytatják a megbeszéléseket, akkor nem csak elnök, de a jövőben társulás sem lesz. A racionális gondolkodást kell szem előtt tartani, fontos és szükséges az egyeztetés, hogy az irány egy legyen a térség fejlődése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!