Zirc

2016.02.26. 11:57

Védett értékek - Természetfotók a múzeumban

Zirc – Gombákkal, kétéltűekkel, madarakkal, ritka, védett fajokkal találkozhat a látogató most természetfotókon a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának sarokgalériájában.

Kutasi Zsófia

A Pintér-hegy a zirciek és a turisták kedvelt kirándulóhelye, ahol a természeti értékeket megismerhetik a tanösvényen. Korábban kutatók feltárták a területet, ami megalapozta, hogy helyi jelentőségű védett területnek nyilvánítsák a Pintér-hegyet – ez az intézkedés jelenleg folyamatban van.

Zábrák Károly, a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet tájegységvezetője elmondta, számos faj élőhelye a Pintér-hegy: találkozhatunk a területen növényekkel, kétéltűekkel, madarakkal. Ahhoz, hogy az élőhelyük megmaradhasson, összefogásra van szükség.

A zirci Pintér-hegy természeti értékei című kiállítás a kutatók fotósorozatát mutatja be.

A 486 méter magas Pintér-hegy Zirc határában magasodik és mintegy kétszáz hektáros területet foglal magában. A környék kedvelt kirándulóhelye, tövében csobog a Fiatalító-forrás, az Országos Kéktúra is keresztülhalad rajta, három barlangja közül a legjelentősebb a negyvennyolc méter mély Pipa-zsomboly. A forrás és a barlangok törvényileg védett természeti értékek a területen. Az aktív pihenést választókat játszótér, erdei tornapálya és kitáblázott tanösvény várja.

– A természeti értékek felmérését elsősorban az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának szakemberei végezték, de egyes csoportok esetében a Magyar Természettudományi Múzeum kutatóit is segítségül hívtuk. Vizsgálataink nyomán százhuszonnyolc védett és ritka fajt sikerült kimutatnunk, amelyből százhét áll védelem alatt. A védett fajokon kívül négy ritka gombát, tizenöt növényt és két ritka bogárfajt is kimutattunk – tudtuk meg Kutasi Csabától, a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatójától.

A kiállításmegnyitón közreműködtek a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és AMI növendékei, Palánkai Tünde és Palánkai Hanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!