Veol podcast

2024.05.04. 16:00

Lovagok és udvarhölgyek viseleteiben – Amerre járnak, középkori hangulatot teremtenek (podcast)

A magyar Anjou-királyok idejét megidézve közösséget építenek. A Himfy Bandérium hét éve alakult meg, a kis csapat tagjai korhű viseleteket öltve mutatnak be egyre több helyen középkori hadászati, vadászati eszközöket, szabadidejükben. A hagyományőrző csoport Cseszneken például romantikus történetbe ágyaz sportos kihívást. Kapitányukkal, Koloványi Attilával beszélgettünk. A mikrofonnál Rimányi Zita.

Rimányi Zita

Történelmünk szépségeit kézzel foghatóan érzékeltetik, azokat az izgalmas történeteit is elmondják közös múltunknak, amikről az iskolai tanórákon ritkán esik szó. Játsszuk el történelmünket! Elevenítsük fel eleink hétköznapjait! – ezek is lehetnének a Himfy Bandérium jelmondatai. 
Eszközbemutatóikra magukkal visznek többek közt gyalogos, lovas és számszeríjakat, a középkorra jellemző kardtípusokat, szúró- és vágófegyvereket. Viseleteket öltött tagjaiknak köszönhetően, ahol megjelennek, ott középkori hangulatot teremtenek, például templomos rendi lovagokkal, udvarhölgyekkel, köznemesekkel. 

Koloványi Attila
Koloványi Attila
Fotó: Rimányi Zita/Napló


A Himfy Bandérium tavaly megválasztotta a cseszneki vár két várkisasszonyát, várfutást rendeztek a múlt évben és idén is az erődítménynél, ami egy romantikus középkori környezetbe ágyazott sportos kihívás. Akárcsak a Hírvivők Viadalát, az Apródok Napját is újra megtartják, sőt, arra szintén alkalmat teremtenek, hogy a kisebb és nagyobb hölgyek az udvarhölgyek életéről minél többet megtudjanak. Minderről, az Anjou-korszakra jellemző kámzsáról és sok már érdekességről beszél podcast-interjúnkban Koloványi Attila. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában